Повече от година заплашваният магистрат бил с охрана

Прокуратура Сийка Милева

Магистратът, получил заплаха за убийство, повече от година е с поставена охрана. Това обяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева. По-рано от Софийската районна прокуратура информираха, че е образувано досъдебно производство по постъпил сигнал за системно следене и закана за убийство. 

"През последната година Прокуратурата на Република България многократно алармира за политически натиск върху институцията, върху магистрати и техните близки. За съжаление, днес съм тук пред вас, за да обявя поредната форма на натиск. Натиск, който вече има криминален характер. В държава – членка на Европейския съюз, магистрат получава заплахи за убийство, за това, че си върши работата", каза Милева.

На 6 април на ул. „Черковна“ в гр. София в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали, е установено наличието на хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи.

"Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет плик, адресиран лично до него, забележете, съдържащ, патрон и изрезки с послания. Какво пише на изрезките ли? Дословно, пише „кръв“ и „информиран“. Всеки един от вас може сам да направи извод заплаха ли е това и каква е целта", каза говорителят на държавното обвинение. "Дали е случайно, че в плика има и текст с името на столична болница, която колегата е посещавал многократно в изминалите месеци? Както и бележка с името на чужда държава? И тези послания са намерени не другаде, а в служебен кабинет, в сграда, ползвана от независимата съдебна власт и охранявана от служители в Министерство на правосъдието. Каква е целта? Магистратите да се страхуват и да не могат да изпълняват служебните си задължения. Нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства, а не наши колеги и техните близки да са подложени на заплахи и преследвания", добави тя.

В Римската харта и в Становище № 9 на Консултативния съвет на европейските прокурори са отразени в концентриран вид основните насоки и принципи, свързани с устройството и структурата на прокуратурата в демократичното общество, напомни Милева. "Какво се казва в тях? Прокурорите трябва да бъдат самостоятелни при вземането на своите решения и да изпълняват задълженията си без външен натиск или вмешателство; Държавите трябва да гарантират, че прокурорите са в състояние да изпълняват функциите си без сплашване, възпрепятстване, тормоз. В случая се касае за колега, който повече от една година е с поставена охрана, именно заради неговата застрашеност от месеци. Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги и че отношението към заплашвания магистрат ще спре до тук. Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи, репресии", каза още тя. "Доживяхме, наши колеги да извършват оглед в служебните ни помещения, да разпитват колеги, чийто живот е поставен под заплаха", подчерта говорителят на прокуратурата.

Прокурорите от СРП и следователи от СО при СГП извършват и в момента действия по разследването по образувано досъдебно производство за системно следене и закана с убийство на магистрат. За заплахите срещу прокурора ще бъдат информирани Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните – членки на Европейския съюз, САЩ и Великобритания, уведомиха от прокуратурата.

По информация на bTV и NOVA прокурорът от Специализираната прокуратура Ангел Кънев е обвинителят, получил заплахата. До ГД "Охрана" са изпратени три доклада само от началото на годината. В тях се посочват данни, че прокурорът е следен. Кънев е работил по случаи с голям обществен и материален интерес като разследванията срещу братя Бобокови, Миню Стайков и Васил Божков. От 2020 г. той е с охрана.

Година по-рано магистратът стана обект на проверка, след като стана ясно, че е купувал имоти от фирми, които са свързани с преки конкуренти на Миню Стайков. От държавното обвинение обаче обявиха, че Кънев не е познавал собствениците.

От NOVA пишат, че бивш служител на МВР е автор на заплахата, като изтъкват, че Кънев е наблюдаващ по делата на Васил Божков. Преди две години главният прокурор Иван Гешев обвини Божков, че е заплашвал Кънев, след като обвиняемият бизнесмен публикува във Фейсбук снимки как Кънев излиза от сградата на приходната агенция.

От Министерството на правосъдието призоваха случаят с куршума в плик да не се политизира. Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви пред журналисти, че се надява да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели. "Има образувано досъдебно производство, в което голяма част от фактите, са класифицирана информация. Искам да обърна внимание, че абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на главна дирекция охрана. Видът на мерките на защита и охрана не е бил променян. За много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата", посочи  Дечев.

Междувременно службите на МВР изразиха пълна готовност да съдействат в разследването на заплахата срещу магистрат от Специализираната прокуратура. МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство, информират от ведомството.

"МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда", подчертават от вътрешното министерство
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст