Ако го преизберат, приоритет за Макрон ще е енергонезависимостта на Франция

еманюел макрон

Президентът на Франция Еманюел Макрон е заявил, че ако го преизберат за държавен  глав, един от неговите приоритети ще бъде осигуряването на енергийта независимост на страната.

"Ние сме силно зависими от гледна точка на енергетиката. Според мен, въпросите за търговския баланс, енергийната независимост и покупателната способност – са страни на един и същ проблем“, е отбелязал Макрон в ефира на радиостанция RTL. „Затова освобождаването от енергийната зависимост ще бъде мой приоритет по време на втория ми мандат". Говорейки за своите първи действия в случай, че бъде преизбран, Макрон е заявил, че първата му визита, която ще направи ще е в Германия. "Канцлерът на Германия Олаф Шолц ще е  моят първи събеседник", подчертава френският лидер.

Президентските избори във Франция ще се проведат в два тура (на 10 и на 24 април). Конституционният съвет е регистрирал  12 кандидати, в това число и Еманюел Макрон. Последните допитвания сочат предпочитанията на французите към неговата кандидатура в първия тур (с 27% одобрение). Второ и трето място, както се очакваше, получават кандидатът от партия "Национално обединение" Марин Льо Пен (с 23.5%) и основателят на крайнолявото движение "Непокорна Франция" Жан-Люк Меланшон (със 17.5%).

Президент на Франция,

официално наричан Президент на Републиката, е избираема длъжност във Френската република. Четири от петте френски републики са имали президенти в качеството си на държавен глава. Правомощията на президента, неговите функции и задължения, както и връзките с френското правителство, се определят от френската конституция. Във всяка от досегашните френски конституции те са различни.

Президент на Франция в момента е Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност на 14 май 2017 година. Тогава на па президентските избори той печели и двата тура, като е окончателно избран с 66.06% от подадените гласове срещу 33.94% за Марин Льо Пен.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST