Увеличава се потокът украински бежанци към България

украински бежанци

Увеличава се потокът украински бежанци към България през последните дни, каза полковник Валери Рачев, председател на Националния кризисен щаб към Министерския съвет.

Той коментира и информацията за струпването на стотици украински граждани, които чакат регистрация на граничния пункт Дуранкулак:

„Не е напрежение. Просто през последните две денонощия има увеличение на пристигащите от Украйна. Вчера са останали в страната 2500 души за едно денонощие, което нормално става за две-две и половина денонощия, тоест има някакъв процес на увеличаване на потока и той се концентрира върху Дуранкулак поради това, че автобусите идват от района на Одеса. Регистрацията трябва да започне от границата", обясни полк. Рачев.

И допълни: "Не да влязат вътре в страната и след това да почваме хотел по хотел, човек по човек. Това са частни автобуси, ние не ги контролираме. Има украински фирми, български фирми, смесени“.

По-рано днес стана ясно, че над 500 украински граждани чакат за регистрация за временна закрила на граничен пункт Дуранкулак. Доброволци, които посрещат бягащите от войната, алармират, че от вчера не се допуска влизането на автобуси, чиито пътници не са минали регистрация. Според тях изчакването на границата продължава повече от осем часа.

До вчера автобусите, идващи от Украйна, са били разпределяни както на пунктовете за регистрация на границата, така и в най-близките РПУ в Шабла, Албена и Балчик. По думите на доброволеца от БЧК Георги Георгиев има издадена заповед, според която украинските граждани не се допускат в страната, ако не са минали през задължителна регистрация.

"Полицаите ни казват, че имат заповед спусната, с която целят всички автобуси, преминаващи на територията на Република България да бъдат регистрирани на пунктовете по границата", каза той пред БНР.

По обяд на ГКПП Дуранкулак за регистрация чакаха над 500 човека, които са пристигнали с 11 автобуса. Повечето от хората не знаят какви права и задължения им дава временната закрила, категоричен е Георги Георгиев.

"Ние каквото можем обясняваме, на такава маса от хора не успяваме да разкажем всичко", призна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST