ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма пречка настоящият гуверньор да остане начело на БНБ

Кирил Петков

След като Андрей Гюров обяви, че се оттегля от надпреварата за управител на БНБ, министър-председателят Кирил Петков потвърди неговото решение. Преди заседанието на коалиционния съвет в неделя, 10 април, той обяви пред медии в сградата на Министерския съвет:

"Както знаете всички плащания към и от България се следят от БНБ – включително и парични преводи, със съмнения за корупция и пране на пари. Ето защо позицията на управител на БНБ е много важна. И фалитът на КТБ нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил работата. Ето защо е много важно с чия подкрепа се избира човекът на този пост. Ще информирам коалиционния съвет за решението на Андрей Гюров да оттегли кандидатурата си за управител на БНБ със следните мотиви:

Андрей Гюров не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от  ГЕРБ и ДПС. Той уведоми и че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия ,които предстоят в следващите дни – закриване на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за съдебната власт.

Няма пречка пред настоящия гуверньор да остане на поста си" – подчерта министър-председателя и отбеляза, че от "Продължаваме промяната" няма да подкрепят Любомир Каримански, заради притеснения, свързани с професионалната му биография.

След това премиерът начерта най-важната задача за следващата седмица: законодателната инициатива, която предстои да се разгледа в комисия и в зала, по закриване на спецсъда и спецпрокурата.

По думите на Кирил Петков "тя ще покаже на българския народ пълното единство в управляващата коалиция по започналото рефомиране на българската съдебна система".

Като друг акцент в работата на кабинета през предстоящата седмица Петков открои предложението за засилен контрол при разплащането на фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ. По-конкретно ще бъде направено предложение всяко подобно строителство да мине през техническа проверка от експертната комисия, създадена този февруари със състав, избран от Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и Министерството на финансите.

"Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на парламента" – подчерта премиерът.

Накрая той завърши с темите за Република Северна Македония и Украйна, заявявайки, че никакви решения, свързани с тях, няма да бъдат взети извън българския парламент.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст