ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

51 хиляди украински граждани имат статут на временна закрила у нас

украински бежанци

От началото на военния конфликт в Украйна на територията на България влезлите украински граждани са малко над 164 хиляди, от тях към 75 хиляди са останали във страната ни, а 51 хиляди вече имат статут на временна закрила. Данните са от единния информационен портал „България за Украйна“ . 

Настанените в хотели и бази са близо 40 хиляди . Те вече могат да подават  сигнали за нередности в хотелите, осигуряващи безплатно настаняване на имейл report@tourism.government.bg . 

Властите у нас призовават да бъдат подавани оплаквания, ако такива съществуват и припомнят, че в местата за настаняване температурата на помещенията трябва да е не по-ниска от 18-21 градуса, да има топла и студена вода , храна да се предоставя три пъти дневно. 

За последните три денонощия през ГКПП „Дуранкулак“ на територията на България са влезли 3773-ма украински граждани. Девет са вече гишетата, на които се издават документи за временна закрила на пункта. От днес доброволци са осигурили денонощно посрещане с храни и напитки на пристигащите на границата предимно жени и деца.

От всички преминали през граничния пункт край село Дуранкулак през последните 3 денонощия 1610 са получили регистрация за временна закрила. Част от автобусите, за чиито пътници има предварителна резервация за настаняване, която е потвърдена, се пропускат. Целта е да се избегне струпването на стотици хора на границата и чакането от повече от 10 часа за издаване на документи. От Гранична полиция информират, че с увеличаването на гишетата, ще се увеличи и с около 30% капацитетът за регистриране за временна закрила.

Палатката с доброволци от неправителствени организации и БЧК за днес е осигурена с храни, напитки и хигиенни материали. Петима доброволци от "Украински дом" ще поемат нощните дежурства, за да се предоставя 24-часова грижа за украинските граждани на територията на граничния пункт.

Очакваното от седмици чувствително увеличение на потока от украински граждани, влизащи в страната ни, вече е факт. Въпреки това един от най-натоварените Гранични пунктове, този край село Дуранкулак, се оказа напълно неподготвен да посрещне хилядите бягащи от войната в Украйна. Със започването на засиления поток се забрани допускането на територията на България на автобуси, без техните пътници да са получили задължително документ за временна закрила. Това съответно доведе и до струпването едновременно на стотици украински граждани, които се налага да чакат повече от 12 часа пред регистрационните пунктове.

Макар тромаво и бавно в България започнаха да работят десетки пунктове за регистрация за временна закрила и до преди дни те поемаха част от натовареността на пунктовете на границата при Дуранкулак. Целта беше да не се стига до струпване на много хора на едно място, а в същото време на други да няма нито един чакащ. Тази практика обаче беше прекъсната миналата седмица, когато беше преустановено пропускането на автобуси към страната, докато пътниците им не получат документ. Това, заедно с увеличения поток от автобуси, доведе до истински хаос на границата. Хаос, при който стотици украински граждани, предимно жени и деца, се налагаше да чакат по повече от половин денонощие на граница, в която има една палатка с доброволци и до вчера едва две химически тоалетни. 

От ОС на БЧК в Добрич, които повече от месец вече са на границата при Дуранкулак ежедневно, обявиха, че се набират хора, които да сключат с организацията граждански договор и срещу заплащане да дежурят на пункта през нощта. Не можем да допуснем още веднъж цяла нощ стотици украински граждани да стоят на границата без достъп до храна и вода, както се случи в нощта на събота срещу неделя, заяви председателят на Хуманитарната организация в Добрич д-р Артюн Еринозов.

Тази нощ, в която за първи път на границата имаше доброволци, е преминала спокойно. Девет са вече гишетата, на които се издават документи за временна закрила, а ново разпореждане гласи, че автобусите, за чиито пътници има сигурна резервация за настаняване в хотел и е потвърдена от самия хотел, се пропускат и не се задържат на границата. Очакванията са обаче, че през тази седмица потокът от украински граждани, влизащи в България ще се увеличи още. Дали сме подготвени и кога на доброволците ще бъде подадена ръка с хранителни продукти и хигиенни материали предстои да видим.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст