Отвориха граничните пунктове „Златоград“/„Термес“ и „Ивайловград“/„Кипринос“

ГКПП Златоград – Термес

От днес е възстановено преминаването през съвместните пунктове на границата с Гърция – „Златоград“/„Термес“ и  „Ивайловград“/ „Кипринос“, съобщиха от МВР.

Припомняме, че пропускателната дейност беше преустановена от гръцка страна преди две години поради усложнената епидемична обстановка.

Изискванията за влизане в Гърция са същите като на останалите гранични пунктове с южната ни съседка. От всички пътници, навършили 5-годишна възраст, ще се изисква сертификат за ваксинация – валиден 270 дни, сертификат за преболедуване – валиден 180 дни, отрицателен резултат от PCR тест, направен 72 часа преди пътуването или от бърз /антигенен/ тест, направен 24 часа преди пътуването.

Граничният контрол на ГКПП „Златоград“/„Термес“ се осъществява на българска територия, а на „Ивайловград“/„Кипринос“ – на гръцка територия. През тези два пункта могат да преминават само леки коли и микробуси, уточняват от вътрешното министерство.

С отварянето на ГКПП „Златоград“ се осигурява свързаността на жителите на област Смолян със Северна Гърция. По този начин се съкращава времето за пътуване и се избягват опашките от автомобили през летните месеци  на ГКПП „Маказа“. ГКПП „Златоград“е единственият граничен пункт на територията на област Смолян и  има  голямо значение  за развитието на икономиката и туризма в района. Затварянето му се усеща осезаемо от бизнеса и жителите на Златоград и региона.

Граничен контролно-пропускателен пункт "Ивайловград/Кипринос" се намира в близост до българското село Славеево, а отвъд границата е село Саръхадър, прекръстено от гърците на Кипринос. Пунктът свързва Ивайловград с Димотика. Този пункт е открит на 9 септември 2010 година по случай 130-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Гърция. Към тази дата това е петият пункт на българо-гръцката граница. На церемонията по откриването му присъстват президентите на България и Гърция – Георги Първанов и Каролос Папуляс. Разкриването на граничния пункт съкращава разстоянието между Ивайловград и Свиленград с около 20 км, тъй като пътят от Ивайловград до Свиленград през Гърция е по-кратък и сравнително равнинен, отколкото през България.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST