ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Проф. Ивайло Дичев: Коалицията е пред разпад

ивайло дичев

"В момента управляващата коалиция е пред разпад. Единственото, което я държи, е това, че няма какво друго да се прави. От миналата година сме в състояние, когато няма полезен ход – няма друг, който да ръководи правителството, няма как да се прави друго, освен това, което правят".

Коментарът направи пред БНР културологът проф. Ивайло Дичев, преподавател с СУ "Св. Климент Охридски".

По думите му най-лошият вариант би бил отиване на предсрочни избори. 

"БСП е готова да напуска коалицията по темата за даване на оръжие за Украйна и така да влезем в сценария на правителство на малцинството с плаващи тематични гласувания, което не е невъзможно. И това е вариант. Третият вариант е най-радикалният – "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се обърнат към по-естествените си съюзници, които биха били ГЕРБ и ДПС", обясни проф. Дичев.

Той определи като най-вероятен вариантът с плаващи гласувания по определени теми.

Според него изходът от ситуацията с избора на управител на БНБ е да остане досегашният гуверньор Димитър Радев още известно време.

"Слави Трифонов пакетира кандидата на ИТН Любомир Каримански с темата за Северна Македония. Някак се появи връзка между тези две теми – едната в егоистичен интерес на неговата партия, а другата – произведена от медийните настроения. Президентът Румен Радев също пакетира темата за Македония с някакъв газов началник, негов съветник, който бил махнат. Преди това ВМРО пакетира Македония с Истанбулската конвенция. Темата за Македония се оказа някакъв вид маша за манипулиране на общественото мнение, което е доста тъжно", коментира културологът.

Проф. Ивайло Дичев подчерта, че нетърпението на избирателите подкопава доверието в управляващите.

"Протестите и разпадането на два парламента създадоха огромно нетърпение у гражданите, очакват някакви магически неща да се случат", посочи той.

Трябва лидерство, обобщи проф. Дичев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст