ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Путин и австрийският канцлер обсъждат ситуацията в Украйна

путин (Ройтерс)

Aвстрийският канцлер Карл Нехамер ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Нехамер е първият европейски лидер, който ще посети Москва от началото на войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че темата за руските газови доставки в Австрия също може да бъде засегната по време на преговорите. "Главната тема ще бъде ситуацията около Украйна. От друга страна, не трябва да се изключва обсъждането на газовите въпроси. Тази тема е много актуална за австрийската страна", каза той.

Срещата Путин – Нехамер е закрита за журналисти. Не е предвидена традиционната при подобни посещения обща пресконференция.

Същевременно нови кадри разкриват бомбардирания миналия месец театър в Мариупол. В обръщение към народа Михайло Подоляк, член на преговарящия с Москва екип, заяви, че украинците трябва да изтласкат руските сили от Донбас, за да разполагат с повече тежест в преговорите. Володимир Зеленски ги предупреди да се готвят за още по-мащабни военни действия на изток. В интервю за „Си Би Ес“ украинският президент отговаря на въпрос какви са доказателствата за евентуални военни престъпления на Русия.

След като руската армия се изтегли от киевска област и пренасочи усилията си към Донбас, във видео в социалните мрежи чеченският лидер Рамзан Кадиров отново заговори за завладяване на Киев.

Нова Зеландия обяви, че изпраща военнотранспортен самолет „Херкулес“ с 58 души с военна помощ за Киев. Тя ще бъде разтоварена извън Украйна.

От Световната банка съобщиха, че очакват украинската икономика да се свие с 45% заради войната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст