ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Световната банка: Войната ще преполови БВП на Украйна

пазари

БВП на Украйна вероятно ще падне с 45.1% през тази година, защото руската инвазия в страната прекрати дейността на много компании, оряза износа и задуши икономическата активност, прогнозира Световната банка. Тя очаква и икономически спад в Русия от 11.2% заради тежките финансови санкции, които САЩ и западните им партньори наложиха на руските банки, държавните дружества и на други институции.    

В публикувания си на 10 април осъвременен икономически анализ "Войната в региона" банкерите посочват, че БВП на Източна Европа в състав Украйна, Беларус и Молдова, ще се свие с 30.7% през тази година заради шоковете от войната и разстройването на търговския обмен. Световната банка понижи до 3.5% от предишните 4.7% и прогнозата си за растежа в Централна Европа, включваща България, Хърватска, Унгария, Полша и Румъния, заради наплива на бежанци, по-високите цени на суровините и влошаващото се доверие в икономическата перпектива, което редуцира потреблението. 

Анализът на световния финансов кредитор на положението в Украйна показва, че повече от 50% от бизнеса на страната не функционира, докато останалата половина работи доста под нормалния си капацитет. Затварянето на пристанищата и забраната за корабоплаване в Черно море пък е орязал около 90% от износа на украинско зърно и половината от общия експортен обем. Войната е направила невъзможна дейността в много области и възпрепятства засаждането на селскостопански култури и жътвата. Оценките за пораженията върху инфраструктурата са надхвърлили 100 млрд. щ. долара още в началото на март – около две трети от БВП на Украйна за 2019-а – и вече не са актуални заради продължаващите военни действия и разрушения.  

Световната банка посочва, че от прогнозата й за 45.1% икономически спад на Украйна е изключено физическото увреждане на инфраструктурата на страната, което ще ощетява икономиката в бъдеще, редом с потоците украинци, избягали от войната в други държави.   

Банкерите обръщат внимание на "високото ниво на несигурност" за степента на украинския икономически срив заради продължителността и интензивността на военните действия. Според най-песимистичния сценарий на анализа, предвиждащ по-нататъшни трусове на цените на суровините и загуба на доверие от финансовите пазари при ескалация на конфликта, БВП на Украйна ще потъне със 75% през 2022-а, а на Русия – с 20 процента. Което ще доведе до 9% икономически спад на районите на развиващите се стопанства в Европа и Централна Азия – двойно по-висок отколкото в базовия сценарий.

Банкерите подчертават, че Киев се нуждае незабавно от огромна финансова подкрепа, за да поддържа жива икономиката на страната. Институцията вече е уредила заеми и безвъзмездна помощ в размер на общо 923 млн. щ. долара за Украйна и подготвя нов пакет за над 2 млрд. долара.

Финансовият министър на САЩ Джанет Йелън, която упражнява надзор над контролния пакет от акции на страната в Световната банка, заяви в изслушване пред американските законодатели през миналата седмица, че "бързата подкрепа на МВФ и на Световната банка са позволили на Украйна да плаща заплати на цивилните, войниците, лекарите и сестрите, и, същевремнно, да обслужва външните си задължения".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст