Няма идея за държавна компания за батерии

Министерски съвет Александър Николов

"Няма идея за държавна компания за батерии". Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов и уточни, че това твърденията за създаване на такава е спекулация.

"Да закупи батерии е съвсем различно от това Министерството на икономиката да има държавна компания, която работи или произвежда. Естествено е, че основното дружество, което е натоварено с балансирането на системата – ЕСО, е най-логичният инструмент, който да бъде използван, за да може мощностите, които се използват за балансиране на системата, да бъдат използвани по възможно най-правилния начин", обясни министърът пред БНР. 

По думите му инвестициите в това трябва да бъдат направени от държавата, за да могат всички потребители да имат полза от него и да се случи значително по-бързо.

Има инвеститорски интерес към реализирането на завод, подчерта министърът на енергетиката.

"Ако има огромно търсене на определен тип технология, най-позитивният сценарий е тази технология да се произвежда до крайния потребител. Ние ще сме потребител на подобен тип съоръжения, ако могат да се реализират завод или заводи – би било прекрасно. Защото търсенето и в България, и в световен мащаб ще расте главоломно", посочи Николов.

Държавата все още не е решила дали и след април ще компенсира бизнеса заради скъпия ток, който фирмите купуват от енергийната борса, обяви още министър Николов и заяви, че е спорен въпросът кога е необходимо подобно подпомагане.

"Говорейки за компенсации при запазване на високите цени, мисля, че те са приложими и необходими през есенно-зимния сезон, както беше и до момента", поясни той.

Николов посочи, че Комисията за енергийно и водно регулиране подготвя възможност фирмите да купуват ток и по дългосрочни договори, които да им осигурят предвидими цени.

"На съвсем прозрачен пазарен и принцип в средносрочен към дългосрочен план цените на електроенергията и ценовата структура ще бъдат доста по-балансирани и по-приемливи", обясни той.

Александър Николов посочи още, че в Плана за възстановяване не е включено изграждането на нова ядрена мощност, защото той е с поставени рамки за завършване на проектите от 4 години, а "нова ядрена мощност няма как да се реализира в този времеви план". 

"Има много сериозен интерес към нови ядрени мощности, обсъжда се темата, България разполага с висока експертиза в тази посока, така че е въпрос на време да се случи", каза още министърът на енергетиката и индиректно посочи, че по-логично е тя да се изгради във "вече съществуващата централа", т.е. АЕЦ "Козлодуй".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST