В Граф Игнатиево отбелязахме деня на Air Policing

испански изтребител "Юрофайтър"

На 14 април, в трета авиобаза в Граф Игнатиево бе отбелязан медийният ден за съвместното изпълнение на задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing). На събитието присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург и командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обясни: "Четири самолета F-35 бяха пребазирани на 6 април от Кралство Нидерландия в Република България за предстоящото изпълнение на мисията по усилена съвместна охрана на въздушното ни пространство. Това е ярко доказателство за ангажираността на нашите съюзници от Нидерландия към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към охраната на въздушното пространство на нашата страна."

Мисията на засилен Air Policing се извършва от няколко години в отговор на променената среда на сигурност по Източния флаг на НАТО. Българските Военновъздушни сили успешно са изпълнявали задачи по съвместна охрана на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на САЩ и Италия, а в началото на тази година – със своите колеги от Кралство Испания.

„Нидерландия е горда да бъде част от екипа по охрана на въздушното пространство. С четири изтребителя F-35 и около 100 души личен състав тук, в авиобаза „Граф Игнатиево“, ние приемаме изпълнението на бойно дежурство в НАТО, работейки в тясно взаимодействие с нашите приятели и съюзници от българските ВВС“ – коментира командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут. Той благодари на българското правителство, на Министерството на отбраната и на авиобазата за изключителното домакинство.

Освен това Лаут подчерта: „Съвместните усилия на двете страни – съюзници в НАТО, са ясно послание към всеки агресор. Всички ние действаме като едно цяло. Ние трябва да помним, че докато стоим тук в този момент и сме свободни, народът на Украйна страда от агресията на Русия. Те трябва да бъдат в нашите мисли.“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст