ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Балабанов: Казусът около Северна Македония ще взриви коалицията

Парламент избор на управител на БНБ Станислав Балабанов

Казусът около ветото за Северна Македония наистина ще взриви коалицията. Това заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов. По думите му премиерът Кирил Петков и неговият външнополитически екип действат в посока извън коалиционното споразумение. "Това, което е правил г-н Петков и неговият външнополитически екип, е в съвсем друга посока. Един казус като Македония наистина ще взриви коалицията. И ако той сега не помисли и не ревизира позицията си, публичното му говорене ще се пресече с обещанията, които е давал, и ще имаме огромен проблем", допълни той.

"Когато е заложена България, няма как да се опитваме да внушаваме някакви неистини. Ще го кажа от моя опит, който ще потвърди всичко написано от нашия лидер по темата. Миналия петък имаше закрито заседание в Народното събрание, на което изслушвахме  външния министър Теодора Генчовска. Тогава тя потвърди всяка една написана дума във Фейсбук на г-н Трифонов", посочи депутатът пред NOVA. 

В началото на април лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви в своя публикация в социалната мрежа, че е "уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония". Балабанов коментира и намек на Тошко Йорданов за документи: "Става въпрос за паметните записки. Те са редица, от доста срещи. Говори се за странната позиция на премиера Петков за тези неща – странната позиция, която е извън всякакво коалиционно споразумение. Която е извън всякакви разговори, които бяха потвърдени на коалиционен, консултативен съвет."

Логиката показва, че в ситуацията на редица кризи предсрочни избори не са изход. Това не е държавническо поведение. Затова максимално се стремим всички коалиционни партньори да се уповаваме на коалиционното споразумение, което играе ролята на фундамент. Докато то се спазва, се надявам, въпреки различията и публичното говорене, да има консенсус и стабилност в държавата, счита народният представител. "Едни предсрочни избори ще задълбочат още повече кризите. Но в последно време наистина има казуси и проблеми, които изострят отношенията в коалицията", добави той.

"Логиката е коалиционните партньори в парламента да се изправим срещу модела, който българските граждани очакват да променим – този на ГЕРБ и ДПС, старото статукво", отбеляза Балабанов.

Депутатът коментира, че темата за избора на управител на БНБ не е била залегнала в коалиционното споразумение. "Всеки имаше право да издига собствен кандидат. Да изключим всякакви лъжи и спекулации – предварителна договорка за обща кандидатура не е имало. Затова ние бяхме толкова предвидими отначало по отношение на нашата позиция", изтъкна той. И допълни, че съжалява Андрей Гюров, който от ПП предложиха за поста, защото "не е лош човек", но се е превърнал в жертва на собствените си съпартийци: "Беше издигнат в последния момент. След това беше свален. Не знам на каква цена е готов да унижава качествата си, но се получи така."

"ПП в месеца, в който се бавеше процедурата за издигане на номинации за управител на БНБ, имаха няколко предложения към няколко личности, за да ги издигнат като кандидатура. Като започнем от Кристалина Георгиева – сами си направете сметка защо тя. Минем през Илиян Михов от Сингапур и стигнем до една дама, която беше с бакалавърска степен", каза още Балабанов и продължи: "В парламента имаше абсурдното предложение да се променят правилата и изискванията за това как да изглежда гуверньорът на БНБ и да отпадне степента "магистър". Опазил ни Господ, че ние не приехме тази поправка, защото щяхме да станем за смях."

Според него Любомир Каримански е бил обединяващата личност в предходни парламенти, както и в настоящия. "Асен Василев идваше на крака в Народното събрание да му стисне ръката, когато Каримански приемаше извънредни бюджети. Тогава беше обединяваща личност. В един момент обаче стана разединител", подчерта депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст