ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Канада санкционира Елвира Набюлина

банки

Отава обяви нов кръг от санкции в отговор на военните действия на Русия в Украйна. В списъка на наказаните вече попада председателят на "Банк России" – Елвира Набюлина – и още 13 "близки до руския режим лица". 

Набюлина е включена за първи път в "отбора" на санкционираните, въпреки че руската централна банка отдавна е в него. Тя е искала да се оттегли от кормилото на "Банк России" след изтичането на втория й мандат през тази година, но президентът Владимир Путин е поискал от нея да остане на поста.

Новият разширен списък на санкционирате от канадското правителство включва и дъщерите на Путин – Катерина Тихонова и Мария Воронцова, както и енергийния магнат Игор Макаров, чийто компании са основни акционери в регистрирания в Калгари производител на енергия "Спартан делта корп.". Мерките са огласени в прессъобщение на 19 април и са публикувани на уебсайта на канадския кабинет. 

Канада по правило действа в синхрон с партньорите си от НАТО при налгането на санкции на Русия, но в някои случаи финансовият министър на страната Кристия Фрийланд, която има украински корени по майчина линия и е работила като журналист в Москва през 90-е години на ХХ век, настоява за по-агресивен подход. Фрийланд е твърд привърженик на прекратяването на транзакциите с "Банк России" и на блокиране на достъпа на някои руски кредитори до международната система SWIFT. Отава и партньорите й въведоха единодушно тези мерки в края на февруари и началото на март.

Междувременно, Набюлина обяви в деня на санкционирането си от Канада, че руската централна банка няма да разкрива публично участниците в руската алтернатива на SWIFT – Система за предаване на финансови съобщения (СПФС). Тя е създадена през 2014-а след налагането на първия набор от санкции на Русия заради анексирането на Крим. 

На 19 април Набюлина е информирала руските законодатели, че 52 институции от 12 държави участват в руската СПФС и списъкът с имената им е бил доскоро на банковия уебсайт. Предвид текущите обстоятелства обаче банкерите са решили тази информация да остане достъпна единствено за потребителите на системата. Набюлина е уверила парламентаристите, че "Банк России" ще продължи да привлича нови участници в СПФС. Тя се надява на по-голяма готовност за членство след решението участието им да не става публично достояние. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст