Кулеба: Българи, време е да заемете страна

Парламент министър на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба комисия по външна политика

"Всеки, който си намира на пръв поглед рационални оправдания да не помогне на Украйна, помага на агресора. Сега всички, които се обявяват за принципни, би трябвало да застават на страната на жертвата в конфликта." Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в парламента по време на откриването на изложбата "Стоп на агресията на Русия срещу Украйна" в Европейския кът на Народното събрание. Изложбата се организира съвместно от "Демократична България" и посолството на Украйна. "Надявам се, че тези снимки ще помогнат на някои от вашите политици – не само от парламента, но и от правителството, да погледнат тези лица и да си представят за секунда какво се случва в страната ми и най-накрая да вземат правилното решение", изтъкна първият украински дипломат.

Украйна все още няма ясен отговор от българските власти дали ще получи военна помощ срещу руската агресия, стана ясно от думите на Кулеба. Той призна и че няма яснота каква точно помощ България е готова да предостави на страната му. "Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но ако си бронежилетка и каска, а нямаш оръжие, умираш "защитен". Посланието е: "Искаме да умрете защитени!", коментира той изпращането на защитни средства за Украйна. И подчерта, че остава у нас, докато не получи ясен отговор на повдигнатите от него въпроси. "Беше ми казано, че в България почивните дни за Великден започват утре, така че очаквам отговор днес", категоричен е той.

"Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят за това. Има хора на терен, които умират, докато траят дискусиите за това и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ", апелира украинският външен министър.

Кулеба каза, че през последните дни в София е чул два аргумента срещу предоставянето на военна помощ за Украйна. Първият е, че предоставяйки оръжие, България ще попречи на мира и ще подпомогне войната. Това, според него, не е вярно, защото лишавайки Украйна от отбранителна помощ, ще умират още хора под руската агресия. Вторият аргумент е, че и руснаците, и украинците са братя на българския народ и затова страната ни не желае да се меси във войната между тях. "Но как може да смятате за братя хора, които убиват по този начин? Как смятате за братя хора, които в навечерието на светлите празници извършват това? Така че, скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не може все да сме по средата. Дойде времето, в което трябва да вземете решение", категоричен е украинският външен министър. И добави: "Имах среща с вашия премиер, който според мен показа истинско желание да направи всичко по силите си, за да помогне на Украйна. В демократичните правителства, коалиционните правителства е нормално да има различни мнения, но е много важно да си от правилната страна на историята и да вземаш верните решения. Да си с нас означава политическо бъдеще. Подкрепа за Русия или да се правиш на неутрален означава да си от грешната страна на историята. Тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин за това."

"Искам да изразя пълна подкрепа не само от името на "Продължаваме промяната" и на коалицията, но и от името на целия български народ. Ние стоим зад Украйна и те могат да разчитат на нас за подкрепа във всяко едно отношение", каза при откриването на изложбата председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"България е съпричастна с украинския народ и ще продължи да го подкрепя според възможностите си, защото воювайки за териториалната си цялост, Украйна на практика воюва и за свободата и демокрацията на свободния свят. Българският народ е дълбоко съпричастен към хората, принудени да напуснат домовете си и да търсят спасение от войната.", каза Атанас Атанасов от "Демократична България".

Сред официалните гости на откриването на изложбата са и депутатът от Върховната Рада на Украйна Антон Киссе, Н.Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, посланици на редица държави в България, представители на украинското посолство у нас, народни представители на "Демократична България" и общественици.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST