ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шест години и половина затвор за пренасяне на дрога през границата

Към затвора

Присъда „лишаване от свобода“ за срок от шест години и шест месеца е постановил Висшия съд в гр. Пирот, Република Сърбия спрямо българския гражданин И.И. за престъпление по НК на Република Сърбия. Тази присъда е окончателна, не подлежи на обжалване и протест и е влязла в сила на датата на постановяването ѝ.

Престъплението се изразява в това, че на 30 юни 2020 г., на ГКПП „Градина“, във вменяемо състояние, с умисъл, И. И. неупълномощено е пренасял и държал с цел продажба 68 040 таблетки с вещества, които се намират в списъка на психоактивните контролируеми субстанции. Таблетките са били намерени и задържани от полицейски служители при направен опит обвиняемият да излезе с автомобила си от Република Сърбия.

На 16 септември 2021 г. И.И. е предаден на българските власти и настанен в Затвора – София.

Иван Гешев е сезирал Софийския градски съд (СГС) с предложение по реда на чл. 457 от НПК да постанови определение, с което по отношение на българския гражданин И.И. да бъде приета за изпълнение присъда на Висшия съд в гр. Пирот, Република Сърбия.

В хода на съдебните прения Софийска градска прокуратура (СГП) сочи, че престъплението по чл. 246, ал. 1, вр. чл. 33 от НК на Република Сърбия, следва да бъде квалифицирано като такова по чл. 242, ал. 2 от НК с предмет рискови наркотични вещества. Доколкото за това престъпление българският закон е предвидил наказание „лишаване от свобода“ за срок от три до петнадесет години, СГП намира, че няма основание за изменение размера на наложеното от сръбския съд наказание, както и че то трябва да бъде изтърпяно в Република България при строг режим, като се приспадне времето, през което И.И. е бил задържан и търпял наказанието.

И. И. е български гражданин, на 27 години, със средно образование, неосъждан.

На 7 декември 2021 г. СГС е определил, че приема присъдата на Висшия съд в гр. Пирот, с която българският гражданин е признат за виновен и е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от шест години и шест месеца. Квалифицира деянието като престъпление по чл. 242 от НК и определя първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

На 12 април 2022 г. Софийският апелативен съд е потвърдил определението на СГС, с което е приета за изпълнение присъдата на Висшия съд в Пирот.

Определението на САС е окончателно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст