ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Тютюнопроизводителите искат нов срок за “влизане” в националния регистър

тютюн

Сдружение „Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010) иска едномесечно удължаване на срока за вписване в националния регистър – до 31 май тази година. Това пише в писмо до министъра на земеделието Иван Иванов, изготвено от сдружението.

Това е второто писмо до министъра за удължаване на срока, уточняват тютюнопроизводителите. 

Аргументите са, че така ще се даде възможност на максимален брой земеделски стопани да се снабдят с пълния набор от документи, необходими за регистрацията, в това число:

– предварително сключен Договор с оператор за 2022 стопанска година;

– правно основание за земеделски имот, предвиден за разсаждане с тютюн за 2022 стопанска година;

– документ за реализирани количества тютюнева суровина от предходна стопанска 2021 година.

От сдружението изразяват благодарност, че Министерство на земеделието е изплатило чрез Държавен фонд „Земеделие“ в срок по индикативен график средствата от Преходна национална помощ за тютюн (ПНПТ) за кампания 2021 в размер над 70 млн. лв към 38 781 тютюнопроизводители.

Припомняме, че съгласно Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, тютюнопроизводителите се регистрират всяка година до 31 март.

Вписването изисква наличието на различни документи, като договор за реализация на тютюна, предварително сключен с търговски оператор, както и документ за правното основание за ползване на земята, върху която ще се засади тютюна от реколта 2021 година. 

Обикновено около 20% от тютюнопроизводителите въобще не се регистрират, като по този начин за тяхна сметка остава рискът да останат без национално подпомагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст