ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атанасов: Можем да дадем оръжие на Украйна и коалицията да оцелее

атанас атанасов

Сигурен съм, че коалицията ще устои и на тази буря. Така депутатът от "Демократична България" и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов коментира разногласията между управляващите заради военната помощ за Украйна. "В това трудно време – война, инфлация и толкова много проблеми за държавата, българите не искат избори, а политиците да проявят смелост. Призовавам всички, които сме част от това мнозинство, да проявим смелост в тази ситуация", каза още зам.-председателят на парламента.

По думите на Атанасов България може да даде оръжие на Украйна, без правителството да бъде свалено. "Едно е какво ще се случи по казуса в пленарната зала, друго е съдбата на правителството. За подкрепа на решението за даване на оръжие на Украйна в парламента има огромно мнозинство", подчерта  е ефира на NOVA депутатът. Според него става въпрос за цивилизационен избор и уточни, че продукти на българската военна индустрия отдавна са на територията на Украйна. "Въпросът е на коя страна застава България. Да се правиш в това време на неутрален, означава да застанеш на страната на агресора", изтъкна Атанасов.

Депутатът поясни, че позицията на страната ни не е неутрална, но има колебания по отношение на един елемент. "Парламентът, по предложение на "Демократична България", прие декларация, с която осъди агресора Русия в тази война. България, в лицето на своите органи, зае позиция и посочи кой кой е", допълни той. "Военната помощ на България е там. Трябва да се вземе позиция. Ние ще бъдем твърди в това отношение. Без да сваляме правителството, без да го напускаме, ако нашата позиция не получи подкрепа, ние имаме начин да се разграничим от това и тези, които не желаят да подкрепят даването на военна помощ", категоричен е Атанасов. Той е убеден, че ако се гласува тайно – ще има 200 гласа за това решение. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст