ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пендаровски: България промени наратива и заобиколи договора ни

Стево Пендаровски

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски посочи, че събитието за откриването на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля е спорно поради името на клуба и структурата на българската делегация, съобщи МИА. В предаване на телевизия "Алсат" той отправи забележки както към институции на Северна Македония, така и към делегацията от България.

Коментирайки исканията за включване на македонците с българско самосъзнание в Конституцията на Северна Македония, Пендаровски каза, че по този въпрос може да се разговаря, но няма гаранции, че следващо българско правителство няма да издигне други искания. По думите му никой не може да гарантира колко дълго ще останат на власт сегашните управляващи в България и следващото българско правителство може да каже, че "това, което предишното правителство подписа, те бяха предатели на нашата кауза, не ни интересува". По думите му македонската конституция не може да се отваря "всеки понеделник".

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-и век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранния ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", подчерта той.

Според него фактът, че в делегацията за откриването на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, освен премиерът Кирил Петков, са били и бившите министри Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, подкопава добрите намерения. Македонският президент нарича Каракачанов и Захариева "архитекти на блокадата на България".

Той отбеляза и че в момента с България се обсъжда точно дали искането за вписване на българите в конституцията ще бъде част от преговорната рамка с Брюксел и кога би било изпълнено това условие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст