ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Позицията на ПП за Украйна е разочароваща, но все още имат шанс

Радан Кънев

Вчерашната позиция на "Продължаваме Промяната" по въпроса за въоръжаването на Украйна е разочароваща и смущаваща.

И го казвам, защото съм убеден, че правителството на Кирил Петков е огромен шанс за България. Защото продължавам да подкрепям него и екипа му и смятам, че техният изборен успех е рядък "прозорец на възможности" ("window of opportunity") за обществото ни и никак не ми се иска те сами да го затворят. Защото вярвам, че лидерството се изгражда в кризи, а не пада от небето. Така че настоящата ми позиция е най-силният знак за подкрепа, който някога съм давал на ПП и на Кирил лично, в желанието ми да го видя като успешен лидер на успешна нация. Нещо, което е възможно, но изглежда все по-малко сигурно…

А сега по същество:

1. Позицията "и едните, и другите са маскари" е напълно неприложима в настоящия политически конфликт между партньорите в управлението "Демократична България" и БСП. Той НЕ позволява неутрална позиция – тя е пряка подкрепа за позицията на БСП.

2. Не, не става дума за партийни PR стратегии. Дори това да е мотивацията на БСП (напълно възможно) и/или на ДБ (надявам се – абсурдно, поне за мен няма нищо общо с PR), залогът е национален, а не партиен. Изборът е също национален, а не партиен. Въпросът е не какво прави една от партиите във властта, нито дори какво правят властта и опозицията, а какво прави България. И отново – изборът да не прави нищо е подкрепа за позицията не толкова на БСП, а на Путин.

3. Съвсем прагматично – шансът Корнелия Нинова да напусне властта клони към нула. Ако тя бъде поставена в изолация в коалицията, а и в целия парламент, тя няма да си тръгне. Обръщам внимание, че евродепутатите на БСП на два пъти единодушно подкрепиха резолюции на ЕП, призоваващи за пълно енергийно ембарго на агресора и активно въоръжаване на жертвата, както и решенията за финансиране на въоръжаването на Украйна с фондове на ЕС.

Прочее, ако използва сегашния конфликт за напускане, Корнелия няма да напусне само кабинета "Петков", но и ПЕС.

4. Не е въпросът дали ДБ ще напусне коалицията. По темата чуваме доста противоречиви и неясни, за съжаление, сигнали. Въпросът е, че избирателите на ДБ, както и значителна част от избирателите на ПП, ще изоставят коалицията. А кабинетът "Петков" няма дори и минимален, теоретичен шанс да оцелее, камо ли да управлява смело и успешно, без подкрепата на активната средна класа, която даде победата на ПП.

5. Неяснотата не е в позициите и червените линии на по-малките коалиционни партньори. Тя е в позицията на партията – мандатоносител. И отново – липсата на позиция Е позиция. И такава позиция би била катастрофална за тази партия.

6. Не знам управляващите дават ли си сметка каква е международната тежест на няколкодневното посещение на министър Кулеба в България. И каква е цената, ако това посещение се превърне в провал. Този провал ще се пише на сметката ни, на цялата нация, поколение напред.

7. Лидерството по неизбежност изисква в кризисни времена лидерът да не се лашка по общественото мнение, а да го води. И да направи необходимото, за да осигури политическа подкрепа за позицията, която вярва, че е добра за народа му. Чърчил се е съюзил с либерали и лейбъристи срещу германофилските кръгове в своята партия. Рузвелт е теглил разделителна линия между изолационисти и атлантици в двете партии в Конгреса. Митеран не се е поколебал да жертва комунистическите си съюзници в името на отговорна национална политика. Хелмут Кол е прокарал антикорупционно законодателство с гласовете на социалдемкратическата опозиция, за да преодолее блокажа на лобито на едрия бизнес в ХДС. Добри примери много. Лошите примери за слабо лидерство обикновено не помним, защото не помним и слабите лидери.

В заключение – не е време за късане на ризи и клетви колко лоши са управляващите. Не са. В много отношения имат шанс да бъдат най-доброто, което ни се е случвало от двайсет години. Но това е само шанс. И за да го използват, те трябва да почувстват подкрепата ни. Но не подкрепа за хубавите си очи и CV-та, а за Избора, който все още имат време да направят.

*Коментарът е публикуван във Фейсбук профила на евродепутата от ДБ Радан Кънев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст