Български изтребители са оказали помощ на арменски самолет

МиГ-29

В 7:45 ч. тази сутрин дежурните изтребители МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" са излетели, за да окажат помощ на арменски транспортен самолет, съобщиха от МО.

От военното ведомство уточняват, че е получен сигнал, че самолетът Falcon 8X, изпълняващ полет от Румъния за Турция, е загубил радио-връзка с органите за управление на въздушното движение в района на Габрово, което е наложило задействането на дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево".

При спазване на всички национални и международни правила, изтребителите се прехванали самолета, осъществили са визуален контакт и са го ескортирали до момента на възстановяване на радиовръзката, отбелязват от МО, допълвайки, че така българските ВВС са гарантирали безопасността на полетите в района, както и на гражданите на земята.

Оказването на помощ на самолет, търпящ бедствие, е неизменна част от една от мисиите на Военновъздушните сили – принос към националната сигурност в мирно време, както и от мисията по Air Policing в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, посочват от МО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *