ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът ще оцелее въпреки разногласията заради Украйна

Корнелия Нинова

Кабинетът ще оцелее въпреки разногласията относно евентуални доставки на оръжие за Украйна. Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова в интервю за БНТ.

Тя мотивира казаното с условията в коалиционното споразумение, а коментира и възможностите произведено у нас оръжие вече да е попаднало в Украйна.

"Там няма оръжие за Украйна. Там пише, че препотвърждаваме позицията за Македония, единната и досегашната. Не пише, че ще пускаме Македония на преговори с Европейския съюз нито през май, нито през юни. Държим ли се за документа, който сме подписали, то това правителство ще си изкара и пълния мандат. Да, изнасяме в 50 държави, да, може оттам да стигне по някакъв начин. Другото решение е да спрем изобщо износа и да не изнасяме в нито една от 50-те държави. Да затворим тази индустрия като искат толкова", заяви Нинова, която участва в продължаващия и в момента коалиционен съвет. 

"Ние сме последователни в своите решения. На Украйна трябва да се помага хуманитарно. Трябва да се помага и на бежанците. Не трябва да се праща оръжие, за да може тази война да приключи възможно най-скоро. Вчера германският канцлер каза същото – спираме да даваме оръжия на Украйна, защото трябва да се подпише мирно споразумение", заяви още министърът на икономиката и лидер на БСП Корнелия Нинова по повод поредното напрежение в коалицията по темата за оказване на военна помощ за Украйна. 

"Ние знаем много добре какво се случва в Украйна. За нас няма смисъл да пътуваме до Киев, за да чуем какво иска Украйна от нас. Ние го знаем. Те много ясно са заявили какво искат – оръжие и боеприпаси. Това е причината да не изпратим наш човек в делегацията до Киев. Категорично не сме изнасяли оръжие за Украйна. Твърденията на опозицията се базират на предположения. Последните дни се изговориха много небивалици от хора, които не разбират. Целта на ГЕРБ с тези твърдения е, да сменят правителството. Лошото е, че манипулират и лъжат, с което застрашават националната сигурност. Нека спрат с лъжите, които използват за тясно партийни цели. България не изнася оръжия за Украйна и Русия от 2015 година. Лъжите на ГЕРБ, че обемът на износ на оръжия се е увеличил, се опровергават лесно. Миналата година имаше служебни правителства и междуведомествената комисия за износ на оръжия не е заседавала. Сега февруари месец се изсипаха 120 разрешителни за износ на оръжие, които не са подписани по време на служебните правителства. Има възможност трети страни, за които ние изнасяме оръжия, да ги предоставят на Украйна. Ние няма как да направим проверка, а и нямаме право да правим проверка дали Мароко примерно е изнесла оръжие за Киев. Но аз искам категорично да заявя, че от България не е заминал един патрон за Киев. Идеята на премиера Петков за дарителска сметка за оръжие за Украйна е доста ексцентрична. Не искам да бъда по-остра по тази тема", обяви Нинова. 

"За нас темата за оръжието за Украйна не е най-важната. Най-важната тема е стопиране на инфлацията, стабилизирането на икономиката и ръста на доходите на хората. Нашите предложения и тук са последователни. Ние настояваме за таван на цените на определни стоки и енергийни източници. Всички тези мерки вече ги има в Испания, Унгария, Гърция. Таван на печалбите на енергийните дружества, намаляване на ДДС на ток, парно, вода и необлагаем минимум са другите ни предложения. Тези неща трябваше да коментира с коалиционните партньори и в обществото, а не износа на оръжие за Украйна. Все пак разговорите за антикризисните мерки вървят доста по-гладко и добре. В коалицията не се разбираме за две неща – таван на цените и необлагаем минимум. Разбира се, че сме готови да отстъпим по определени теми. Не може целият ни антикризисен пакет да бъде приет", разкри още тя.  

"БСП не се готви за предсрочни избори. Ние искаме да изпълним нашите обещания", завърши Корнелия Нинова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст