Пореден дивидент за акционерите на “Лавена”

кредит

Мениджърите на козметичната компания "Лавена" АД – Шумен предлагат да се разпредели дивидент в брутен размер от по 0.02 лева за една акция от печалбата за миналата година. Това става ясно от поканата, с която то се насрочва за 14 юни.

Общият размер на подлежащата за разпределние печалба на „Лавена“ е 1 584 068 лева. Разходите за изплащане на тези суми са за сметка на козметичната компания. А тя има задължението в 60-дневен срок за изплати дивидента на своите акционери. Парите ще се изплащат чрез „Централен депозитар“ АД и клоновете на „Уникредит Булбанк“ АД в страната.

„Лавена“ изплати паричен дивидент и от печалбата си за 2020 година. Акционерите си разпределиха сума в общ размер на 297 582 лева. Дивидентът за една акция бруто бе 0.03 лева. Същата сума те получиха и от печалбите за 2019-а и 2018-а.

Капиталът на „Лавена“ е разпределен в 9 919 410 акции, всяка с номинална стойност по 1 лев. "Балтимор" ООД контролира 74.96% от книжата с право на глас. Други фирми имат дял от 14.99%, а индивидуални инвеститори държат 10.05 процента.

Останалата част от парите за разпределение – 1 385 680 лева, ще останат като  допълнителни резерви на дружеството.

В дневния ред е и точката за освобождаване на членовете на съвета на директорите – Константин Шаламанов – председател, Стела Йорданова  – заместник-председател, и Радостина Манахова – член, от отговорност за дейността им през миналата година.

Има предложение и за за определяне на ново възнаграждение на мениджърите и размера на гаранцията им за управление на козметичната компания. Проектът за решение предвижда постоянното брутно възнаграждение да бъде увеличено от 220 лева на 400 лева за дейността им през тази година.

„Лавена” АД е специализирана в производство и търговия в страната и чужбина с парфюмерийно-козметични и фармацевтични продукти и етерични масла, поради което дейността на дружеството е пряко свързана с развитието и промените на пазара на парфюмерийно-козметични и фармацевтични продукти. Продукцията на дружеството се реализира основно на вътрешния пазар.

Групата "Лавена" работи с много широка гама от суровини и материали, което се дължи на разнообразната продуктова гама. Цините им обаче са пряко зависими от котировките на петролните продукти и горивата, поради което са силно динамични. Пазарът на козметични продукти и силно конкурентен и наситен с както с български, така и големи международни производители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *