България има потенциал да развие технологии с висока добавена стойност

Румен Радев

Ако България иска да бъде конкурентоспособна в динамична и сложна международна среда, тя трябва на държавно ниво да стимулира и инвестира в експортноориентирани технологии с висока добавена стойност. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с ръководството на „Милара Интернешънъл“. Българската компания, която  е основана през 2006 г. в Пловдив, се занимава с иновативни дейности, сред които производство и програмиране на роботи и дизайн и производство на електрически камион. Предприятието има 579 работници в цял свят, работи в Европа, Азия и САЩ и има над 130 клиенти, за които доставя най-различни компоненти, сред които най-голям дял заемат решенията за автоматизация за производители на специализирано оборудване.

Заедно с централата Milara, Inc. USA компанията има дълга история в разработването на проекти за автоматизация, обслужващи нуждите на полупроводниковата, автомобилната и медицинската индустрия. Дългогодишният опит на Milara в роботиката и мехатрониката може да задоволи всяко изискване на клиента за автоматизация на производството.
Държавният глава е приветствал напредъка на българската компания и е обсъдил с нейното ръководството потенциала за надграждане и развитие. Румен Радев е отбелязал добрия пример на ръководството на предприятието да се развива, като инвестира в младите хора. Още повече, че у нас има хора с потенциал, чиито знания и опит могат да допринесат за възвръщането на позициите на България в сферата на роботиката, роботопроизводството и високите технологии.
По-рано през деня президентът посети и винарско имение в село Брестник. Там Румен Радев е разговарял с българските винопроизводители от компанията и се е запознал с процеса на производство и иновативните методи, които съчетават френски и български технологии за подобряване на качеството на българските вина. Обсъдени са били и възможностите за развитие на отрасъла и утвърждаване на българските вина на международните пазари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *