ПП ще добави “военнотехническа” в предложението си за Украйна

Парламент Калоян Икономов

На коалиционния съвет довечера от "Продължаваме промяната" ще коригират предложението си за Украйна като добавят формулировката "военнотехническа помощ". Това заяви пред БНТ зам.-председателят на парламентарната група на ПП Калоян Икономов. Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външните работи, предвиждаше Народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна. Коалиционните партньори се събират довечера на съвет, на който ще направят пореден опит за постигане на консенсус за предоставянето на военна помощ за Киев, преди утре парламентът да разгледа въпроса на извънредно заседание.

"В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или Народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерския съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира Народното събрание е решение на всеки един народен представител", посочи Икономов.

Той не мисли, че БСП ще напусне коалицията заради решението за военна помощ. "Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че, аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото ни разделят", увери депутатът от ПП. В коментар за критиките на президента Румен Радев към кабинета Калоян Икономов изтъкна, че от "Продължаваме промяната" не търсят конфликт с институциите и ще се радват да дискутират въпроса с администрацията на държавния глава. "По подобна тема е важно обществото да се обединява. Това се случва много близо до нас и трябва да подходим отговорно. Не може да се слага знак за равенство между оказване на военна помощ и война – това са съвсем различни неща. В случая оказваме помощ на една нападната държава да защити себе си", категоричен е народният представител.

Той отбеляза , че по въпроса за военната помощ има поляризация в обществото, но тя е в следствие на дезинформация: "Много силно се акцентира върху темата "страх" и определени политически кръгове, и не само такива, се опитват да насадят чувството на страх в обществото – че ако дадем оръжие, видиш ли – влизаме във войната. А това е двоен избор – имаме добро и лошо много ясно формулирани. Защото какви са гаранциите, че Русия утре няма да нападне някой друг и тази война няма да ескалира? За нас е най-добре войната да свърши възможно най-бързо."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *