СГС осъди мъж за компютърно престъпление и пране на пари

сгс

Състав на Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия К. М. в извършването на две престъпления – компютърно престъпление и изпиране на пари, за които му наложи наказание общо 3 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим, както и „глоба“ в размер на 10 000 лв. Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура след приключено в Първо РУ – СДВР разследване.

К.М. е на 31 години, със средно образование, осъждан. От доказателствата по делото е било установено, че подсъдимият работел на длъжност „куриер служба офиси“ към фирма, която извършвала по възлагане предлаганите от друга куриерска фирма пощенски услуги.

К. М. бил титуляр на общо 6 разплащателни и депозитни сметки в различни банки. Притежавал и регистрация за услугата „интернет банкиране“, позволяваща достъп до сметки и извършването на банкови операции от устройства с интернет връзка. Подсъдимият видял и запомнил потребителското име и парола, ползвани от друго физическо лице и даващи възможност за достъп до информационната система на куриерската фирма, и решил да ги ползва, за да нареди парични преводи от сметка на тази фирма в своя полза.

С присъдата на СГС подсъдимият е признат за виновен за това, че в София, от четири различни IP адреси, посредством устройство даващо възможност за достъп, свързване и използване на интернет, при условията на продължавано престъпление – с 22 деяния, неправомерно добавил компютърни данни – потребителско име и парола на Н.С., в информационната система на куриерска фирма за отчет на парични преводи, като създал в същата информационна система фиктивни услуги „пощенски паричен превод“ за парични суми на обща стойност 70 788 лв., с начин на плащане по банкова сметка и с получател – негова лична или на К.М., вследствие на което сумата в общ размер на 70 788 лв. била наредена от банкова сметка на куриерската фирма по сметки на К.М. и К.М., като случаят не е маловажен. Деянието е извършено с цел имотна облага и с него са причинени значителни вреди на куриерската фирма в размер на 54 988 лв., поради което подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по НК. За това престъпление на К.М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години и глоба в размер на 3000 лв.

К.М. е признат за виновен и за изпиране на пари в София, Амстердам, Айндховен и в град Хорн (последните три в Нидерландия),където извършил 108 финансови операции с имущество – пари на обща стойност 38 660 лв., за което имущество е знаел, че е придобито чрез престъпление по НК. За престъплението „изпиране на пари“ му е наложено наказание три години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 10 000 лв.

На основание чл. 23, ал. 1 и ал. 3 от НК е определено общо наказание на К. П. М., измежду така наложените му наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от три години при първоначален „строг режим“ на изтърпяване, към което е присъединено наказанието „глоба“ в размер на 10 000 лв.

Присъдата на СГС е обжалвана от подсъдимия, като по жалбата предстои да се произнесе Апелативен съд-София.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST