С 14.73% повече кредити е отпуснала ЦКБ през първото тримесечие

цкб

Печалбата на "Централна кооперативна банка" АД в края на първото тримесечие на тази година е в размер на 17.22 млн. лева. Положителният финансов резултат е с 41.20% по-висок спрямо година по-рано, когато е бил 12.20 млн. лева, съобщават от дружеството.

Във времената на геополитическа несигурност и нараснали цени на основни суровини и повишена глобална инфрлация и сериозен спад на икономическата активност, ЦКБ запазва добро темпо на растеж и своя пазарен дял. Потенциални негативни ефекти биха били настъпили, ако военните действия на територията на Украйна не се прекратят бързо и икономиките навлязат в прицес на рецесия до края на тази година, отбелязват мениджърите на банката в доклад за дейността на банката в периода между януари и март.

В края на първото тримесечие балансовата стойност на активите на ЦКБ е 7.48 млрд. лева. По този показател кредитната институция заема седмо място в класацията на БНБ на търговските банки у нас. Спрямо година по-рано банката е постигнала 8.90% увеличение на активите си или с 611.42 млн. лева. Сравнението с четвъртото тричесечие на миналата година балансовата стойност на активите отбелязва ръст от 1.30% или с 96.27 млн. лева.

От ЦКБ съобщават, че в периода между януари и март обемът на отпуснатите кредити също расте. Балансовата стойност на предоставените заеми и аванси на клиенти възлизат на 2.99 млрд. лева като на годишна база нарастването е с 14.73 процента. Спрямо края на миналата година кредитите са се увеличили с 3.38 на сто.

В края на първото тримесечие задълженията на банката към другите депозанти заемат 98% от общите задължения на "Централна кооперативна банка". Тяхната стойност е 6.74 млрд. лева, като нарастването е с 9.67 на сто.

„ЦКБ груп“ ЕАД е най-големият акционер и контролира 61.05% от капитала на банката. Сред другите притежатели на такива книжа изпъкват „Химипорт“ с дял от 8.24%, ЗАД „Армеец“ – със 7.07%, и УПФ „Съгласие“ – с 6.98% от книжата с право на глас.

Към края на четвъртото тримесечие на миналата година членовете на надзорния и на управителния съвет не са притежавали акции на „Централна кооперативна банка“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *