Съдят мъж за неправомерен достъп до чужд профил за интернет банкиране с цел плащане на битови сметки и кредитни задължения

съд русе

Окръжна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу М. И. за това, че между 27 март – 14 август 2018 г., в Русе, в условията на продължавано престъпление, на 22 пъти, чрез въвеждане на потребителско име и парола, неправомерно осъществил достъп до профила за интернет банкиране на Р. К. в информационна система – сървъри на банка, в немаловажни случаи, като деянието е извършено по отношение на информация, представляваща банкова тайна.

През същия период, в условията на продължавано престъпление, на 22 пъти неправомерно добавил компютърни данни за тип на услугата, доставчик и съответен абонатен номер (на ЕНЕРГО –ПРО, на „ВиК“, „Енерго – Про“, Булсатком, „Вива Кредит“ и „Теленор и използвал компютърни данни – регистрационния номер на банкова сметка в профила за интернет банкиране на Р.К. в информационна система – сървъри на банка, в немаловажни случаи, като деянието е извършено с цел имотна облага – плащане на битови сметки към доставчици на комунални услуги – престъплението по НК.

Пострадалата жена имала открита картова сметка с интернет банкиране и мобилно банкиране с пасивни права, т. е. имала право да прави справки по сметки и да нарежда плащания за битови сметки. В началото на 2018 г. двама мъже отишли в заложна къща, където работел обвиняемият и го попитали дали може да изтегли пари от банкова сметка, като му дали листче с изписани потребителско име и парола за интернет банкирането на пострадалата. Той влязъл в сайта на банката и заредил профила на пострадалата като въвел потребителското име и парола, изписани на листа. Установил, че от сметката не можели да се теглят пари и да се прехвърлят по други сметки, а само да се плащат битови сметки и да се правят справки за наличност. Така обвиняемият запомнил данните и след време започнал периодично да осъществява достъп до профила за интернет банкиране на пострадалата, като нареждал преводи на дължими от него суми за ток, вода, интернет, телевизия и мобилни услуги. По този начин започнал да заплаща и дължими суми от дядо му към битови абонати за тока и вода. За да се сдобие с парични средства в брой, обвиняемият чрез друго лице изтеглил няколко кредита, като задълженията по тях били погасени отново от сметката на пострадалата.

През август 2018 г. пострадалата установила, че наличността по сметката ѝ била намаляла с около 5000 лева. След като проследила движението на сумите, установила, че имало наредени множество плащания към „ВиК“, „Енерго – Про“, „Вива Кредит“ и „Теленор“, които не били извършени от нея и сезирала органите на полицията. В резултат на проведеното разследване и оперативно-издирвателните мероприятия авторството на деянието било установено.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст