Байдън поиска Конгресът да деблокира още средства за Украйна

джо байдън локхийд мартин джавлин джавелин (АП)

Американският президент Джо Байдън призова Конгреса на САЩ бързо да деблокира допълнително финансиране, за да продължи страната му да доставя военна помощ на Украйна, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от повече пари, за да гарантираме, че САЩ могат да продължат да изпращат оръжия и хуманитарна помощ“ на Украйна, каза американският президент при посещение в завод на компания "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin) в град Трой, щата Алабама, където се произвеждат противотанкови ракетни комплекси "Джавлин".

"Моля Конгреса бързо да гласува това финансиране", каза Байдън, който поиска от американските парламентаристи колосално увеличение на бюджета с 33 милиарда долара. "Тези оръжия, които сте изработили с ръцете си, отиват в ръцете на украински герои и са от значение. Това е нещо, с което можете и трябва да се гордеете всеки ден", заяви той и благодари на събралите се работници. "Вие давате възможност на украинците да се отбраняват, а откровено казано, в много случаи те правят за смях руските военни", допълни президентът.

"Джавлин" е преносимо противотанково оръжие, превърнало се в символ на украинската съпротива, както и на западната помощ, главно американската. Според Белия дом САЩ са изпратили на Украйна досега 5000 такива комплекса, а други западни страни – 500.

САЩ са изправени сега пред двойно предизвикателство – да поддържат изключително стабилен темп в доставките на оръжие за Украйна, като наред с това си гарантират, че собственият им арсенал е попълнен, отбелязва АФП.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST