Няма да изпращаме оръжие на Украйна, реши парламентът

Парламент избор на управител на БНБ

Депутатите одобриха проекта за хуманитарна, финансова и военнотехническа помощ за Украйна, предложен от "Продължаваме промяната". Предложението беше редактирано във връзка с писмо от Киев. В началото на заседанието стана ясно, че украинският посланик в София Виталий Москаленко е депозирал в Народното събрание писмо от името на президента на Украйна Володимир Зеленски. В него се иска украинска военна техника да бъде ремонтирана у нас. Останалите точки в писмото за предоставяне на помощ за Украйна са: Продължаване на подкрепата за членство на Украйна в ЕС; Помощ за украинските бежанци, бягащи от войната; Осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; Засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; Продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи и хранителни стоки. 

"За" предложението на ПП гласуваха 200 депутати, "против" бяха 16, а "въздържал се" – един. То беше прието с гласовете на депутатите и от четирите формации от управляващата коалиция, както и от ГЕРБ и ДПС. "Против" се обявиха само от "Възраждане".

След над петчасови разисквания парламентът одобри оказването на помощ на Украйна, "съобразно възможностите на България". Решението, прието от депутатите, не предвижда износ на оръжия и боеприпаси. Проектите на ГЕРБ-СДС и "Демократична България", в които се предлагаше военна помощ без ограничения, бяха отхвърлени. 

В крайна сметка социалистите обявиха, че ще подкрепят редактираното проекторешение на "Продължаваме промяната" за военна помощ за Украйна, което ще е бъде съобразено с официалното искане за подкрепа, изпратено от украинското посолство у нас. Кристиан Вигенин призова да бъдат отхвърлени предложенията на "Демократична България" и ГЕРБ-СДС и да бъде прието това на коалиционните партньори от ПП. "С днешните уточнения, които бяха направени от представители на "Продължаваме промяната", хуманитарната, финансова и военнотехническа помощ се свежда до шестте точки в официалното искане на Украйна към България и подчертавам, че нито едно от тях не е свързано с оръжия и боеприпаси. С тези уточнения ние придобиваме сигурност, че България няма да стане част от конфликта, противно на нагнетените очаквания за разпад въпреки опитите през войната в Украйна да се разчистват вътрешнополитически сметки. Днес коалицията ни има шанс да покаже, че може да проявява уважение към различията", каза депутатът от левицата.

Народните представители направиха кратка почивка, в която да уточнят всички редакционни поправки. Предложението на ПП беше в текста да бъде записано, че парламентът дава мандат на правителството да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с оказване на хуманитарна, финансова и военно-техническа помощ на Украйна и това да бъде съобразено с писмото на украинския посланик, в което той изброява официалните искания на украинската страна. От ДПС се противопоставиха с мотива, че не може в решенията на Народното събрание да има външна намеса и депутатите да се позовават на писма от дипломати. Зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев предложи нуждите на Украйна да бъдат описани подробно в проекторешението.

При гласуването на проекта на ПП първоначалната им редакция беше отхвърлена.

Докато течеше дебата, пред Народното събрание се събраха протестиращи срещу предоставянето на военна помощ на Украйна. За минути те успяха да блокират движението по бул. "Цар Освободител". На Северния вход на парламента се събраха привърженици на движение "БОЕЦ", които подкрепят решението за предоставяне на военна помощ.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *