Сблъсъци пред Паметника на съветската армия в център на столицата

Протест за Украйна пред паметника на съветската армия

Инициативата за опаковане на Паметника на съветската армия с българското и украинското знаме беше прекъсната от протестиращи срещу войната.

Стигна се и до сблъсъци. В района има засилено полицейско присъствие.

Акцията е организирана от гражданска инициатива, която се бори за демонтиране на Паметника на съветската армия. "Опаковането" на паметника е жест на солидарност с хората от Украйна, посочват от организаторите.

На групата, която се опита да постави националния трибагреник и украинското знаме обаче беше попречено от друга група, която припознава паметника като част от българската история. Имаше силни скандирания: "България. Тук не е Москва!", но и силно неодобрение към хората, които носеха украинското знаме.

Стигна се до моментни сблъсъци и полетяха бутилки. Репортер на БНР каза, че е видял човек с кръв по слепоочието, а жена показа, че е ухапана до кръв по ръката.

Полицията обаче реагира бързо, като и двете групи бяха разделени от двоен полицейски кордон.

На мястото дойдоха и представители на политическа партия "Възраждане" и държаха речи.

Ето какво посочиха част от хората, участващи в акцията по опаковане на паметника:

"Трябваше да опаковаме паметника в подкрепа на украинския народ. Не очаквах, че ще има такива провокации".

"Идеята е да подкрепя Украйна и да спрем най-вече тези хора, които се опитват да развалят всичко".

"За да подкрепя украинският народ, който е страдалец в момента, защото е нападнат".

"Това, че аз съм против агресията на Русия в Украйна, в една суверенна страна, която е със законно избран парламент, със законно избран президент, в която Русия отиде и направи пълен погром. Избива жени, избива деца, изгониха сума ти хора абсолютно без причина. Путин е убиец!".

Междувременно продължава споровете между двете групи за и против премахването на паметника и за и против военно-техническа помощ за Украйна. Продължава да има малки групички, които постоянно ескалират напрежението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст