Търсят се около 26 000 ведомствени жилища за бежанците

украински бежанци

"Към момента в страната ни пребивават 102 032 граждани на Украйна – може да си представите – това е, колкото област Шумен" – обяви Мариана Тошева, председателят на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, която от края на април пое и ръководството на Оперативната координационна група за справяне със ситуацията с бежанците от Украйна.

Тя отчете и че към момента със статут на временна закрила у нас са регистрирани 97 068 украински граждани.

Проблемът е, че предвид началото на летния сезон, около 1000 хотели са обявили, че няма да могат повече да осигуряват покрив за украинските бежанци. Ето защо вече са открити около 33 000 места – общински и ведомствени жилища, където да бъдат настанени бежанците от хотелите.

Отправен е апел към всички държавни ведомства да подадат какъв е капацитетът на техните бази и в тях да бъдат настанени и останалите бежанци. Общо 59 085 украински бежанци са уведомени, че трябва да освободят хотелите до 31 май. Има украински граждани, които вече са започнали работа, и са заявили желание да излязат на свободен наем.

В случай че не могат да бъдат намерени ведомствени жилища за всички нуждаещи се от подслон бежанци, ще бъдат разкрити временни приемателни центрове с легла.

"Но няма да стигаме до ситуация да приемаме бежанците в контейнерно или палатково селище, както вече правят в други държави" – уточни Тошева.

Предвижда се и мярка за подпомагане на бежанците да заплащат наема си през работодателя си – т.е. украинските бежанци, които са намерили работа, ще получават допълнителна финансова помощ към възнаграждението си.

За транспортирането на бежанците ще отговаря Министерството на транспорта, като ще се работи на терен с доброволци, с хората от нпо-сектора и с представители на украинската общност в България, включила се в подпомагането на бежанците.

Тошева обясни още и че средствата, които до момента са разходвани за нуждите по приемането на бежанците, със съответните разчети, ще бъдат възстановени от структурите, създадени към Европейската комисия.

По отношение на здравното осигуряване на украинските бежанци Тошева коментира, че здравните им осигуровки ще бъдат платени за три месеца от 26-и април. Причината за забавянето е, че Държавната агенция за бежанците трябва да подава данните към Националната агенция за приходите, но по време на Великденските празници тя била сред ударените от хакерските атаки и вече втора седмица няма работещи сървъри. Единствената й непострадала система е информационната база данни "Бежанци", с която оперира и Министерството на вътрешните работи.

"Имаме уверението ,че след празниците, от 6 май, ще експортираме данните към НАП, но и по принцип срокът за тяхното подаване към НАП е десето число на месеца. Това го правим ежемесечно за всички лица, потърсили закрила в България, които по закон са здравно осигурени от държавата" – каза още Тошева.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум обяви, че се работи за създаване на бързи и облекчени условия, с които държавата да подпомогне различни граждански организации, фирми и активисти да могат да изграждат детски центрове за отглеждане на деца – мярка, която ще бъде добър механизъм за подпомагане не само на украинските майки, но и на българските семейства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST