Йорданов за военната помощ: Правителството избяга зад парламента

Парламент Тошко Йорданов

"Предполагам, че държавата би могла да дари оръжия, ако иска. Това е решение на Министерския съвет. Като цяло, Министерският съвет избяга зад парламента – това е истината." Така председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов коментира военната помощ за Украйна. "Това е в прерогативите на Министерския съвет. Той можеше да вземе решение. Те избягаха в някаква степен. Така е, когато си в коалиция. Трябва да се съобразяваш с партньорите си", подчерта още той.

"Ние нямаме танкове и ракети за даряване. В тази ситуация е най-добре човек да се опира на фактите. Имаше посещение в Украйна, имаше отправени конкретни искания и имаше решение на парламента за удовлетворяване на тези искания. Всичко останало са спекулации", посочи депутатът.  

По повод думи на украинския посланик у нас Виталий Москаленко, че страната ни трябва да намери пари за ремонт на военната техника на Украйна, той каза: "Няма да коментирам украинския посланик. Защото в някои ситуации човек трябва да си премерва приказките. Ако държавата е поела ангажимент да ремонтира украинска техника и тя дойде тук – ние ще я отремонтираме", уточни Йорданов.

За отношенията в коалицията председателят на ПГ на ИТН посочи, че от партията си държат на думата: "Когато сме подписали коалиционно споразумение, искаме да се спазва. Ако то бъде нарушено, това ще е основание за разваляне на коалицията за нас. Въпросът за Северна Македония е в споразумението."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST