ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Северозападна България има залежи от 480 млрд. куб. метра газ

Парламент Иван Хиновски

Северозападна България разполага с 480 млрд. куб. метра природен газ. Това посочва доклад на американска компания, проучвала възможностите за добив на шистов газ у нас. Това съобщи пред bTV Иван Хиновски, бивш депутат от "Има такъв народ" и председател на Българския енергиен и минен форум. По думите му информацията е скандална. 

"През 2011 г. България получи геоложки доклад от едно проучване на голяма американска компания за България – в Етрополската формация, Северозападна България. Не говорим за Добруджа, тя беше измислена, за да се отклони вниманието от Етрополската формация", каза Хиновски. И допълни, че до момента не е ставало дума за добив на шистов газ в Добружда, а само за Етрополската формация – районите на Луковит, Ъглен, Пещене – Врачанско. Този шистов добив е 500 млрд. куб. метра газ. Това е потреблението на България за 150 години", каза експертът. Той добави, че този доклад дълго време се е укривал.

"2011 г. компанията депозира доклад отчет по договор за проучване в Министерството на енергетиката – мълчание. И изведнъж през 2012 г., под натиск на зелени неправителствени организации, България наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ. Тази информация събуди изключително сериозни тревоги в най-големия доставчик на газ за България – "Газпром". Това беше тревожна информация и аз имам своя информация, че "Газпром" направи така, че България да остане изцяло зависима от руски газ", отбеляза бившият депутат. През 2012 г., след този мораториум, Комисията по енергетика е била склонна да го отхвърли", обясни той.

"Всички проектодокументи, решението на Комисията по енергетика в Народното събрание, бяха да се отхвърли исканият мораториум на зелените. И 20 минути преди събирането на комисията започнаха да се раздават едни листа и председателят на комисията Мартин Димитров сконфузено каза: "Приемаме искането за налагане на мораториум." Много учудващо в последния момент. Имам чувството, че това бяха някакви маневри, външнополитически”, каза още експертът.

По думите му този доклад е окончателен и е официален. "Той идентифицира невероятни резултати – с към 480 млрд. куб. метра природен газ разполага Северозападна България – Луковит, Пещене, Ъглен и други. Това е при допускането за шистов добив", добави Хиновски.

"След приемането на този мораториум през 2012 г., се отправя искане към тази компания да преработи прогнозата и вместо шистов добив да даде прогноза за конвенционален добив. Компанията преработва доклада и дава цифрата 86 млрд. куб. метра. Следва мълчание две години и отговорът е, че няма доказателство за рентабилността на този добива на този природен газ. Скандално е. Компанията, която предлага добив, казва, че е рентабилно и тя внася доклад за геоложко откритие с втората фаза – концесия за добив. Тя го предлага, а министерството казва: "Не, това не е рентабилно". Няма никаква логика в това решение", каза Иван Хиновски. И допълни, че си го обяснява с външни политически въздействия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст