ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Искаме от Световната банка техническа помощ за реформите у нас

Амос Хохщайн

Премиерът Кирил Петков е във Вашингтон, където е посетил централата на Световната банка, разговарял е с президента й Дейвид Малпас и с изпълнителния директор на Нидерландската група във финансовата институция – Кун Давидзе.

По време на разговорите те са обсъдили възможностите Световната банка да предостави на България техническа помощ за реформите у нас, както и за инфраструктура, здравеопазване и проекти по линия на Плана за възстановяване и устойчивост, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Петков е обсъдил с Малпас и Давидзе войната в Украйна и теми от енергийната сфера. Във Вашингтон българският министър-председател се е срещнал и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг.

Министър-председателят и президентът на Световната банка са се договорили за среща между представителите на  международната финансова институция и на правителството ни в София.

Все още предстои да се уточнят детайлите по организацията на срещата. Нейната цел обаче вече е ясна – задълбочаване на сътрудничеството с още по-голяма добавена стойност за България, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.

Оттам съобщават и че преди разговора си Дейвид Малпас премиерът Кирил Петков се срещнал с представители на Държавния департамент на Съединените щати – с главния съветник по енергийните въпроси Амос Хохщайн, с подсекретаря по политическите въпроси на САЩ Виктория Нюланд, както и с координатора по политиката на санкциите Джим О‘Браян. 

От тях той получил силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията. Премиерът Петков запознал в детайли домакините си от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебната реформа. Акцент в първите разговори били действията на българското правителство, с които да бъде осигурена енергийната независимост на България и диверсификацията.

Премиерът изтъкнал усилията на кабинета да бъдат намерени дългосрочни решения за страната ни, които да дават сигурност и стабилност, след едностранното прекратяване на доставките на газ от страна на „Газпром“. Петков акцентирал върху потенциалните възможности и значението на международното сътрудничество – по-специално със САЩ, по енергийните теми. 

От американска страна приветствали подкрепата на България за Украйна. Премиерът Кирил Петков потвърдил категоричната българска позиция по отношение на руската агресия. Министър-председателят отбелязал, че страната ни оказва хуманитарна помощ на Киев, както и че е взела решение да предоставим военно-техническа помощ на Украйна.
След срещите си в Държавния департамент, министър-председателят Кирил Петков посетил Съвета по национална сигурност на Белия дом, където разговарял със съветника по национална сигурност Джейк Съливан. В рамките на визитата си във Вашингтон премиерът Петков ще проведе и разговори в Конгреса. В столицата на САЩ премиерът е придружаван от министъра на енергетиката Александър Николов, от министъра на отбраната Драгомир Заков, както и от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст