ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Осигурени са още 96 млн. лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми

Министерство на иновациите и растежа Даниел Лорер среща с АББ представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете Диана Митева Даниел Лорер

От Министерството на иновациите и растежа обявиха нов кредитен продукт от 96 млн. лева за гарантиране на заеми на малки и средни фирми. Целта е да  бъде подкрепена ликвидността на българските компании. Това обяви министър Даниел Лорер след срещата си с представители на Асоциацията на банките в България и Фонда на фондовете.

С помощта на Фонда на фондовете седем български банки ще отпускат кредити за бизнеса в общ размер на 240 млн. лева, обяви министърът.

Искаме да помогнем на българските компании да преодолеят кризата и да продължат напред. Общо 140 млн. лева ще се използват за енергийна ефективност. Други 260 млн. лева са предвидени за технологична модернизация. И двете тези мерки, за разлика от обявената днес, са безвъзмездни за фирмите.

Продуктът, който министър лорер представи днес, е за кредити до 3 млн. лева за малки и средни предприятия. Те ще изплащат заемите си в срок до 84 месеца и при максимален 12-месечен гратисен период.

Според председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските банки Диана Митева помощта на държавата е навременна и ще помогне на малките и средни предприятия да имат повече ликвидни средства. И по време на ковид кризата банките у нас не спряха да кредитират, подчерта тя. Обезпечението в този продукт е до 80% от сумата за индивидуален кредит. Заедно с това ще има лесно одобрение на документите на кандидатите, което всъщност е много важно, особено за микро фирмите. В тази връзка кредитът ще се одобрява в срок от пет работни дни, отбеляза Диана Митева.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст