Актуализиран е договорът между България и агенция Moody’s

Moody's

Министерският съвет упълномощи вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев да изрази съгласие от името на България с писмото за промяна на договора за рейтинг между страната ни и рейтинговата агенция Moody's Investors Service. Писмото за промяна по същество не променя съществуващите до момента отношения между България и агенцията.

Договорът е сключен на 31 май 2005 г., като последно е бил актуализиран през 2015 г. и съгласно клауза от него рейтинговата агенция си запазва правото да коригира таксите на годишна основа със съгласието на емитента. Промяната е обоснована с нарастващите разходи на агенцията, като средствата за обезпечаване на заплащането са предвидени по бюджета на Министерството на финансите.

Необходимостта от правно регулирани отношения между България и Moody's Investors Service се обуславя от факта, че наличието на кредитни рейтинги, присъдени от международно признати рейтингови агенции, е ключово условие за обезпечаване достъпа на страната до капиталовите пазари.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST