ЕС ще похарчи 195 млрд. евро заради отказа от нефт и газ от Русия

ек

Европейският съюз в следващите пет години ще похарчи допълнително 195 млрд. евро, за да се освободи от енергийната зависимост от Русия. Както съобщава вестник Financial Times, такъв бюджет ще бъде необходим за подготвения от Европейската комисия проект за  ускорен енергиен преход.

В документа, с който изданието се е запознало, пише, че "бързото понижение на зависимостта от руското гориво ще е възможно за сметка на ускорен преход към чиста енергия". Заради това до 2030 година на ЕС ще е необходимо да намали енергопотреблението си с 13% вместо планираните досега 9% за сметка на повишаване на енергийната ефективност. Поставя се и целта над два пъти да се увеличи производството на енергия от възобновяеми източници, като техният дял в европейското потребление нарасне от 22% през 2020 година до 45% до 2030-а. По-рано предложените от ЕК целеви показатели бяха за дял от 40 на сто.

Сред другите цели, на които се залага, е зеленият водород, чието потребление в ЕС до 2030 година може да е 20 млн. тона (като половината от този обема ще бъде внос), а също така и на биометан.

Както пише Financial Times, планира се официалното представяне на документа да бъде на 18 май. Приемането му обаче ще наложи да се направят промени в няколко директиви на ЕС, включитело и за намаляване на изискванията към проектите в сферата на възобновяемата енергетика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST