Има заповед ТЕЦ “Марица 3” да не отваря, обяви министър Сандов

Министерски съвет Борислав Сандов

България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за превишени нива и системни нарушения на изискванията за нивата на серния диоксид в Югоизточния регион. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Това е първо решение, то е установително, но по тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали това нарушение е прекратено, в противен случай ще отправи нов иск и този път носи финансови санкции за страната ни, уточни министърът. "Това решение, за съжаление, е очаквано, тъй като България системно неглижира въпроса. Даже обратното – работи срещу предписанията на ЕК. Наднормените нива на серен диоксид водят до тежки здравословни проблеми за населението. Здравето не може да бъде заменено, за разлика от енергията", подчерта той. И добави, че това не касае само ТЕЦ-овете в Гълъбово, а в целия Югоизточен регион. 

Вицепремиерът коментира и предвидения за днес, а по-късно отложен протест на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.  Системно са нарушавани нивата на серен диоксид. Установено е от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите. Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на Министерството на околната среда и водите за текущ мониториг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено, обясни министърът. Има заповед това предприятие да не отваря, изтъкна Сандов.

"Колкото до протеста – синдикатът на ТЕЦ "Марица 3" явно не знае как се организират протести. Днес установих нарушения, свързах се със Столичната община и автобусите не стигнаха до София", посочи екоминистърът. "Поставяне на ултиматуми как протестиращи ще бъдат спрени, само ако пуснем предприятието – няма да стане", категоричен е Сандов.

Той съобщи, че шефът на РИОСВ-Хасково е бил подложен на натиск, за да отмени заповедта си за спиране на работа на ТЕЦ-а. Вече има издадена нова заповед за спирането на работата на „Марица 3“ – отново от директорът на РИОСВ-Хасково.

Малко преди брифинга на министъра бе съобщено, че ТЕЦ "Марица 3" – Димитровград възобновява дейността си. Като причина бе посочено, че издаденото решение на РИОСВ – Хасково, с което производството на централата беше спряно заради завишени стойности на серен диоксид във въздуха в Димитровград, е било отменено. За това информира синдикалната организация на КНСБ в предприятието. Така планираният за 12 часа протест пред екоминистерството на работещите в електроцентралата бе отменено.

"Тази вечер централата ще бъде пусната в следствие на полученото писмо от РИОСВ – Хасково, с което се разпорежда да бъде спряно действието на принудителната административна мярка. Оставаме в постоянна протестна готовност, за днешния протест бяха ангажирани около 700 души“, заяви пред bTV юрисконсултът на ТЕЦ "Марица 3" Юлиян Семерджиев.

Принудителната мярка беше наложена на 21 април. Според регионалната екоинспекция ТЕЦ "Марица 3"  не е изпълнявал комплексното си разрешително и издадените предписания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *