ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Софийска вода” не предвижда увеличение на цените

Васил Тренев "Софийска вода"

Тази година "Софийска вода" не предвижда да има увеличение на цените на ВиК услугите в столицата. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Васил Тренев, който днес представи основните данните от дейността на дружеството през 2021-2022 година. Той отбеляза и това, че цените на материалите, на труда, на енергоносителите са се повишили значително, което трябва да се има предвид. За 2023 г. се очаква да има увеличение на ВиК услугите в София, но не се знае точно с колко, защото предстои да се обсъди, уточни Тренев.

Над 51 млн. лева планира да инвестира „Софийска вода“ в подобряване на ВиК инфраструктурата на столицата и надграждане на услугите за потребителите през тази година. Това е най-големия размер инвестиции, които се правят в рамките на една календарна година за последните 12 години. За сравнение през 2021-а фирмата е инвестирала над 40 млн. лева при планирани 38.9 млн. лева. 

През тази година ВиК операторът е предвидил изграждането на над 40 км нови и рехабилитиране на съществуващи водопроводи и канализация. Сред тях по-мащабни проекти са реконструкцията на водопроводи в кварталите „Младост“ и „Люлин“, които ще гарантират надеждност на водоснабдяването за над 350 000 столичани.  

Голям проект за годината е развитието на географската информационна система (ГИС), която е “пътната карта“ за ВиК съоръженията в града, съобщиха от фирмата. Това ще даде възможности на потребителите само с един клик да подават сигнали и прецизно да обозначават местоположението си. 

„Дигитализацията остава приоритет за нас“, отбеляза още Тренев. Близо 50% от потребителите използват вече дигитални услуги, а 200 хиляди са с електронни фактури. По думите му на изпълнителния директор през 2022-ра "Софийска вода" разширява дигиталните си възможности и в много отношения е първата ютилити компания у нас, която внедрява отворено банкиране и други интерактивни услуги. 

Дружеството представи и по-мащабните проекти, реализирани през 2021 година. С всички екологични нововъведения, оптимизация на когенерационния процес и др. то е произвело 85% от електроенергията, която е използвало за този период.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст