Гюров: Диалогът в коалицията винаги е бил изключително важен

Парламент Кандидати за управители на БНБ Андрей Гюров

"Не знам откъде г-н Трифонов черпи тази информация, той не участва в последните месеци нито в лидерския съвет, да не говорим в експертните съвети, на които се събираме всички представители на коалицията. За нас винаги е било от изключителна важност диалогът в коалицията да върви. Такъв диалог предстои днес на коалиционен съвет, на който ще бъде обсъден окончателният пакет от мерки." Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Коментарът е по повод това, че преди ден лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов написа в профила си във Фейсбук, че напоследък в управлението на страната стават непонятни неща. "Да, знам, че звучи малко странно, при положение че "Има такъв народ" е част от управляващата коалиция, но е факт. Нелеп факт. Защото представителите на "Продължаваме промяната" в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат", заяви Трифонов.

"Пакетът (от 14 антикризисни мерки на стойност 2 млрд. лв. – бел. ред.), които представихме вчера, включва неща, зад които можем да застанем, които са остойностени от Министерство на финансите и знаем, че можем да се вместим в бюджетната рамка, която сме задали и които отговарят на основните принципи, отстоявани от "Продължаваме промяната“ от началото на предизборната кампания", каза Гюров пред bTV.

Aнтикризисните мерки, представени от ПП, включват увеличаване на минималната пенсия от 370 на 450 лв. от юли и пропорционално нарастване на всички пенсии (с 21,6%). Максималната пенсия ще бъде увеличена от 1500 лв. на 3400 лв. от юли. От октомври ще има нова актуализация на пенсиите, която ще е на различен принцип от прилагания досега и ще намали разликата между старите и новите пенсии. Данъчното облекчение за работещите родители ще се увеличи от 450 на 600 лв. за едно дете и от 900 на 1200 лв. – за две деца. В мерките е и отстъпката от 25 стотинки при зареждането на гориво до 50 л от физическите лица. Предлага се още от 1 юли да се намали на 9% ДДС за парното и топлата вода, както и да се вдигне прагът за регистрация по ДДС на фирмите на 100 000 лв. Сред идеите е и освобождаване от акциз на тока и газа.

Председателят на ПГ на ПП увери, че мерките не са приети "под натиска на улицата".

Гюров посочи още, че от октомври ще се направи преизчисление на пенсиите, така че да се премахне съществуващото неравенство между хората, които са се пенсионирали по-рано или по-късно, независимо че имат еднакъв осигурителен стаж. "Начинът, по който става това е, като се промени "швейцарското правило" да не е 50% от инфлацията и 50% от осигурителния доход, а винаги увеличението да е с по-високото от двете. Това ще го направим ретроактивно от 2008 г., което ще премахне несправедливостите, които са натрупани във времето", уточни той. Според него по Кодекса за социално осигуряване е трябвало да има увеличение на пенсиите за последните 10 г. "По време на управлението на ГЕРБ има едни 10-20 млрд. лв., които са взети от българските пенсионери и са отишли в разни черни каси, чекмеджета и кюлчета", каза депутатът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст