Заради непризнати докрай далавери са отменени резултатите от вота на журито за „Евровизия“ в 6 държави

евровизия

Резултатите от вота за конкурса "Евровизия" на журито в шест от участващите държави са отменени заради установени нередности, се казва в съобщение на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ), цитирано от Евронюз. Причината са проблеми при вота на журито в тези държави, но не се съобщават подробности.

Нередностите били забелязани по време на втората репетиция и на втория полуфинал на състезанието, което се проведе в италианския град Торино. Победител стана украинската група "Оркестър Калуш" с песента "Стефания".

Проблемите са констатирани при подадените гласове от излъченото жури от шестте държави, а не при вота на публиката, се казва в съобщението на ЕСРТ.  За да спази инструкциите за гласуване в конкурса, ЕСРТ „е работил със своя партньор по гласуването, за да изчисли заместващ общ резултат за всяка от въпросните държави както за втория полуфинал, така и за големия финал (изчислен въз основа на резултатите на други държави с подобен вот)", се казва в съобщението.

В него не са споменати държавите, но бе установено, че екипи, наблюдаващи резултатите, са установили, че премахнати точките от вота на журито от Азербайджан, Грузия, Черна гора, Полша, Румъния и Сан Марино.

Румънската обществената телевизия ТеВеРе (TVR) обяви, че е "изненадана" от промяната на резултатите на нейното жури. "Организаторите дадоха различен сбор от точки на финалистите от името на журито на страната ни", се казва в разпространено съобщение. "Искаме да отбележим, че румънското жури реши да даде максимален брой точки на представителите на Молдова. Повтаряме, че нито журито, нито представителите на ТеВеРе бяха информирани след втория полуфинал за наличието на подозрения относно румънски вот."

От румънската обществена телевизия определят като "непрозрачен" начина, по който са изчислени новите резултати. От ТеВеРе са поискали официално обяснение.

Победителят в песенния конкурс "Евровизия" се определя от зрителски вот и от точки, дадени от жури във всяка една от участващите във форума държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст