Петков: България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол

Министерски съвет Кирил Петков

България ще получи отсрочка за ембаргото за руски петрол. Това каза пред репортери премиерът Кирил Петков преди срещата с представители на превозвачите и след церемония в УНСС, на която управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева получи почетното звание "Доктор хонорис кауза". "Очаквам конструктивен разговор с превозвачите и ще ни чуете след срещата", допълни премиерът. 

Междувременно и вчера Европейският съюз не успя да постигне съгласие за въвеждане на нови санкции срещу Русия заради войната в Украйна, които включват забрана за вноса на руски петрол. Това съобщи след заседанието на европейските външни министри върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. И уточни, че се запазва непроменено мнението на Унгария, която не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петролен внос. По неговите думи въпросът ще бъде прехвърлен отново към посланиците на страните от ЕС.

Унгария обяснява становището си не с политически, а с икономически причини, поясни Борел. Санкциите имат цена, включително за онзи, който ги налага, добави той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст