Теренът на летище “Ататюрк” ще стане един от най-големите паркове в света

летище ататюрк истанбул

Теренът на истанбулското летище "Ататюрк", което беше заменено от новото летище "Истанбул", ще бъде превърнат в един от най-големите паркове в света, каза министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мурат Курум, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

В социалните мрежи Курум написа, че скоро в района ще бъде извършено залесяване. "Най-голямата от националните градини в Турция, която ще бъде изградена на истанбулското летище "Ататюрк", брои дните до посрещането на първата партида фиданки", написа той и съобщи, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще присъства на церемонията по откриването.

Новият национален парк ще бъде едно от най-зелените места в света със 132 500 дървета на площ от над 5 милиона квадратни метра, отбеляза министърът.

"Националната градина ще ни помогне в нашата борба срещу ефектите на климатичните промени и ще бъде основното място в Истанбул за събиране в случай на природно бедствие", каза Курум.

Летище "Ататюрк", открито преди 110 години, беше затворено за редовни пътнически полети на 6 април 2019 г., когато всички полети бяха прехвърлени на новопостроеното летище "Истанбул". От тогава на летище "Ататюрк" се извършва само поддръжка на самолети и полети на частни, бизнес и дипломатически самолети.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст