ЕК: новото оръжие в ЕС да се разработва и придобива съвместно

испански изтребител самолет юрофайтър испания

Европейската комисия предложи днес новото военно оборудване в ЕС да бъде разработвано съвместно и придобивано с общи обществени поръчки. Според комисията това ще доведе до по-добро използване на средствата за отбрана.

Комисията отчита, че е необходимо запълване на запасите от въоръжение, замяна на оборудването от СССР и укрепване на противовъздушната отбрана и на военновъздушните сили. В съобщението на ЕК се допълва, че засега липсват възможности за замяна на някои зависимости в европейското военно производство, затова трябва проучванията да бъдат подкрепени допълнително.

Предвижда се скоро да бъде създадена група за съвместни обществени поръчки в областта на отбраната. Посочва се, че ЕС следва да подобри възможностите си за производство на военно оборудване и комисията предлага в следващите години да отпусне за тези цели половин милиард евро. ЕК предлага в ЕС да отпадне ДДС за военно оборудване, когато е собствено съвместно производство.

Комисията съобщава, че ще направи карта на липсващите мощности за производство на военна техника, ще предложи начини за улеснен достъп на военните производители до суровини, както и повишение на бюджета за отбрана. ЕК уточнява, че между 1999 г. и 2021 г. ЕС е повишил разходите за отбрана с 20 на сто, докато в САЩ повишението е било 66 на сто, в Русия – 292 на сто, а в Китай – 592 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст