Италия ще бъде Рамкова държава на бойна група у нас

Италия италиански военни сили италианска армия

Правителството е одобрило днес, 18 май, Италия да поеме ролята на Рамкова държава на бойна група и за целта нейни военнослужещи да пребивават на наша територия. Заедно с тях ще пристигнат и военни от други страни членки на Алианса.

На 2 март 2022 г. с Решение на Министерския съвет №108 стана възможно на територията ни да започне изграждането на бойната група с цел участие в операция по усилване на отбранителния потенциал на НАТО и за защита на териториалната цялост на неговите страни-членки.

Предвижда се това да се извърши след постигане на първоначални оперативни способности и на готовност Италия да поеме рлята на Рамкова държава на бойната група.

За тази цел се разрешава у нас да пребивават военни формирования в състав до 800 военнослужещи от въоръжените сили на Италианската република. Те ще бъдат с необходимото им въоръжение, екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група. Освен това до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Република Албания също ще участват в бойната група – с необходимото им въоръжение, екипировка и техника, за срока на функциониране на бойната група.

Към състава на бойната група се очаква свой принос да дадат и въоръжените сили на други страни членки на Алианса.

След като Италия поеме ролята на Рамкова държава на бойната група, страната ни ще намали досегашния си принос към бойната група на една рота до 140 военнослужещи и до 15 военнослужещи в щаба на бойната група. Отговорностите на страната ни ще бъдат свързани с предоставянето на поддръжка като страна-домакин.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст