ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Турция с 10 условия за членството в НАТО на Швеция и Финландия

ердоган

Турция поставя десет условия, за да премахне възраженията си срещу присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, съобщава турският проправителствен в. "Сабах".

Очакванията, които Турция има, включват изясняване на подхода на двете държави по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и прекратяване на дейностите на ръководни кадри на групировката в тези страни, включително проявите им в парламента. 

Анкара изисква още спиране на финансовата подкрепа, оказвана на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) – организация, смятана от Турция за сирийско разклонение на ПКК. Турската страна настоява, че в името на борбата с "Ислямска държава" не бива да бъдат легитимирани други терористични организации.

Турция държи също да не се осъществяват контакти с ръководители на ПКК като тези, осъществени на иракско-сирийската граница, които според Анкара насърчават групировката.

Сред исканията е също прекратяване на дезинформационните дейности, водени от членове на ФЕТО (организацията, обвинявана за опита за преврат в Турция през 2016 г.), които са издирвани от турските власти. Настоява се за ускоряване на процедурата по екстрадицията на членове на кюрдски групировки като ПКК и СЗН, за които е издаден червен бюлетин и които са замесени в престъпна дейност. Двете страни трябва освен това да се откажат от подкрепа за всякакви дейности, насочени срещу сигурността на Турция, които не съответстват на съюзническия дух. Необходимо е да бъдат предприети и взаимни инициативи за създаване на механизъм за близко сътрудничество и редовни консултации с Турция по темата за тероризма, предлага турската страна. 

Като условие Анкара поставя също прекратяване на паричния трафик в двете страни на структури, свързани с терористични организации, и блокиране на техните сметки. Наред с това от Швеция и Финландия се очаква да попречат на всякакви инициативи за събиране на средства и дейности срещу Турция на групи, представящи се за неправителствени организации, пише още "Сабах".

Според изданието списъкът с десетте искания на турската страна предстои да бъде представен на събеседниците на Турция.

Разширяването на НАТО има смисъл за Турция, доколкото зачита въпросите, по които проявяваме чувствителност, каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ние сме начело на държавите, които на практика оказват най-голяма подкрепа за дейностите на алианса, но това не значи, че ще казваме "да" на всяко едно предложение без да поставяме никакви въпроси, подчерта турският лидер.
  
НАТО е алианс за сигурност и Турция няма да се съгласи да го направи несигурнo място, заяви още президентът, който говори на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Ердоган коментира и въпроса за екстрадицията от Швеция на заподозрени за тероризъм, издирвани от Турция, като отбеляза: "Значи вие няма да ни давате терористи, но искате от нас членство в НАТО".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст