ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите решават за оставката на Мирослав Иванов

Парламент Мирослав Иванов

Депутатите обсъждат искането за предсрочно освобождаване на Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" като заместник-председател на Народното събрание. Искането е внесено от трите опозиционни партии в парламента – ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". Според правилника на парламента предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.

Поводът за исканата оставка на Иванов е отнемането на думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък, 13 май. Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ. Според вносителите поведението на Иванов е особено некоректно спрямо представители на трите опозиционни партии, но най-вече се проявява спрямо най-голямата опозиционна парламентарна група – на ГЕРБ-СДС и нейния председател. В мотивите за искането се посочва още "системно превишаване на права – налагане на наказание на народен представител без аргументи и отнемане на възможността на опозицията за изказване, както и системно неизпълнение на задължението – осигуряване на реда в пленарната зала и спазване на парламентарния правилник".

Премиерът Кирил Петков дойде в сградата на парламента. Той разговаря с депутатите от "Продължаваме Промяната" в стаята на парламентарната група. "Исках да дам моята подкрепа за Мирослав Иванов. Искането за неговата оставка е абсолютно необосновано. Той е един от много свестните, много изпълнителните и прави всичко по правилата. Заради тази провокация беше хубаво да видя цялата си група и да покажем колко ни е важен той като наш депутат, да го подкрепим. И съм щастлив, че цялата група е много единна", каза Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст