Обвиниха шестима за участие в ОПГ за принудително събиране на кредитни задължения

спецсъд

Спецпрокуратурата привлече към наказателна отговорност шест лица за участие в организирана престъпна група за принудително събиране на кредитни задължения, действала на територията на София – престъпления по НК.

Те са обвинени за това, че от април 2021 г., в условията на продължавано престъпление, принуждавали чрез заплахи за убийство, побои и психически тормоз длъжници на кредитна компания да внасят забавени вноски по сключени договори за заеми.

Петима от участниците са задържани на 18 май 2022 г. В хода на действията по разследването при извършени 13 претърсвания и обиски на помещения и лица са намерени и иззети документи и други доказателства за престъпната им дейност. Ръководителят на групата е работел като служител в кредитната институция и лично организирал престъпното сдружение. Двама от участниците са осъждани, единият от които многократно, в т. ч. и за отвличане.

До момента са установени и разпитани пред съдия шестима пострадали. Очаква се в хода на разследването броят им да се увеличи.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петима задържани е наложено задържане за срок до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст