ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работна група ще търси решение на проблемите на превозвачите

протест на превозвачите

Работна група ще търси бързо решение на спора между превозвачите и управляващите, ден след големия национален протест, организиран от бранша. За това се разбраха регионалният министър и представителите на транспортните фирми. Превозвачите, които в сряда организираха протести и блокади, бяха поканени да разговарят с вицепремиера и регионален министър Гроздан Караджов.

Бяха предложени няколко решения – щом ще се разширява обхватът на тол системата по второкласните пътища, превозвачите настояват това да се случва само по тези трасета, по които преминава транзитен международен трафик, а там, където преминават български превозвачи, те да получават отстъпки за над 3000 км изминато разстояние.

"Нека започне работната група, имаме добър тон с министъра, нека да мине утре, тогава ще мисли за протести. Ние продължаваме да настояваме да бъде изпълнено коалиционното споразумение и тази тол система да бъде разширена само по второкласни пътища, които са международни коридори“, каза председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов заяви, че се надява на конструктивен диалог в рамките на новата работна група. Той бе категоричен, че ресорното министерство не е готово за отстъпки.

"Откакто аз съм министър, ние не сме плащали за "Хемус". Причината за това е, че в бюджета няма нито стотинка по специалната сметка за тази магистрала. Естествено обаче по издадени фактури възниква задължение за заплащане на ДДС. Това не е справедливо. Надявам се много скоро този пореден възел да бъде разплетен", каза още Караджов. Той увери, че ремонтът на пътя през прохода "Витиня" вече е започнал. Реже се асфалт и се запълват дупките. Идеята е участъкът да стане напълно безопасен за тежкотоварните превозни средства, които преминават оттам.

"След ремонта на виадукта на "Хемус", заради който това движение беше свалено, ще започне и основен ремонт. Той ще мине през проектиране с процедура по Закона за обществените поръчки и после ще се организира още една такава – за основен ремонт", обясни вицепремиерът. И допълни, че ремонтът на магистралата ще завърши до три месеца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст