ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Румен Радев и Оливер Вархеи обсъдиха европерспективата пред Западните Балкани

президента Румен Радев и европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи

Днес президентът Румен Радев проведе среща с европейския комисар по политиката на разширяване и съседство Оливер Вархеи, който е на посещение у нас.

Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора между двамата. Те проведоха среща на „Дондуков“ 2, в която участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
По време на разговора българският държавен глава изрази позицията на страната ни, в която се изразяват последователно очакванията на България за активното ангажиране на Република Северна Македония за разрешаване на откритите въпроси в отношенията между двете държави, за изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС и за предоставяне на конституционни гаранции за правата на македонските българи, с което да се придвижи напред и процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Навсякъде аргументирано отстоявам българската позиция по отношение на Република Северна Македония и тя среща все по-голямо разбиране. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос. „Изключително важно е да има комуникация с всички лидери от ЕС, с нашите стратегически партньори от САЩ, с всички европейски институции, за да се намери ясно, устойчиво и необратимо решение“, допълни държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст